Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: woensdag 4 januari 2017 om 21:01

Het gebeurde gisteren zomaar opeens: we reden langs een nieuwbouwproject dat ons wel interessant leek. Thuis gaan kijken naar de bijbehorende huizen en koopsommen, met een snelle berekening van wat er mogelijk zou moeten zijn. Tjónge, wat kunnen we veel lenen op onze inkomens. En wat valt de maandlast bij de actuele hypotheekrente ontzettend mee. Het zou bijna een reden zijn om te gaan verhuizen.

Nieuwbouwproject natuurlijk uitverkocht

Natuurlijk bleek het interessante nieuwbouwproject allang uitverkocht. Ik had ook eerlijk gezegd niet anders verwacht, prachtige locatie met landelijk uitzicht maar op 15 minuten van Amsterdam. Hóe snel zou dat verkocht geweest zijn? Het was leuk er heel even over te dromen, dat wel.

Het idee van verhuizen

Maar dan zit het idee van verhuizen opeens in je hoofd. En ga je dus verder kijken - misschien is er wel een bestaande woning die óók interessant is? Niet dat we zo nodig weg moeten van de plek waar we wonen, eigenlijk zitten we daar prima. Toch trekt het idee me wel: verandering, nieuwe omgeving, ik houd er van.

Hypotheekrente dumpen

Onze huidige hypotheek heb ik z'n 10 jaar geleden best gunstig afgesloten. Voor hoe het toen was. Een op dat moment historisch lage rente van 4,1% voor 20 jaar vast. Ik was er hartstikke blij mee. Alleen is het vergeleken met de huidige hypotheekrente natuurlijk hoog. En kun je bij de actuele tarieven voor dezelfde maandlast dus meer lenen. Wil ik van die 4,1% af, dan moeten we boeterente gaan betalen. Daar heb ik niet veel trek in. Dé manier om van die hoge hypotheekrente af te komen en met de huidige lage rente verder te gaan is... verhuizen.

Hoge rente kwijt zonder boete

Waarschijnlijk gaat het er bij ons echt niet van komen. Blijven we gewoon lekker zitten waar we zitten omdat het hier prima is. Maar eigenlijk is het ook wel een beetje gek dat je door te verhuizen je hoge hypotheekrente kunt dumpen. Om me heen hoor ik wel verhalen van mensen die eigenlijk vooral om die reden een ander huis kopen. Om hun rente kwijt te zijn zonder boete. Je zou bijna vergeten dat het kopen van een ander huis ook allerlei kosten met zich meebrengt. Maar ja, pakt het dan nog steeds voordeliger uit om te verhuizen dan om te blijven wonen waar je woont...terwijl je doordat je meer kunt lenen ook nog groter kunt gaan wonen...

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.