Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: maandag 9 januari 2017 om 11:55

Zo - de Kerstvakantie voor de schoolgaande kinderen is voorbij en daarmee het normale leven weer begonnen. Mooi moment om even 'het net op te halen' en te bekijken hoe 2017 eruit gaat zien. Op allerlei fronten natuurlijk, dus ook financieel. Is jouw zorgverzekering voor 2017 bijvoorbeeld al rond?

Opzeggen kan niet meer

Het opzeggen van de zorgverzekering die je in 2016 had lopen kan niet meer. Daarvoor was de deadline 31 december 2016. Wie dat niet heeft meegekregen moet wel onder een steen leven ofzo, want dat hebben zorgverzekeraars en ook wij je váák duidelijk gemaakt. Dus als je overwoog iets anders te doen met je zorgpolis heb je die als het goed is op tijd opgezegd.

Geregeld door nieuwe zorgverzekeraar

Nu wordt het opzeggen van je oude verzekering met plezier voor je geregeld door je nieuwe zorgverzekeraar. Als je tenminste in 2016 je keuze hebt gemaakt voor een andere polis en die op tijd hebt aangevraagd. Dat is natuurlijk wel de meest veilige weg: je weet dan zeker dat je niet het risico loopt dat je een verzekering opgezegd hebt terwijl je nieuwe aanvraag niet geaccepteerd wordt.

Nieuwe zorgverzekering nog kiezen

Maar misschien heb jij het wel anders gedaan. Misschien heb jij wel gewoon zelf je polis opgezegd en ben je er nog niet helemaal aan toegekomen om je keuze te maken voor de zorgverzekering voor 2017. Of heb je zelf opgezegd maar is de aanvraag voor je nieuwe verzekering niet geaccepteerd, dat kan ook. Heb je dan nu een probleem?

Tot 1 februari de tijd

Nee hoor. Het opzeggen moest vóór 1 januari. Voor het afsluiten van je nieuwe verzekering heb je nog de tijd tot 1 februari 2017. Dus je kunt nog steeds op je gemak vergelijken en uitzoeken wat je wilt. Wacht alleen niet te lang, want soms duurt het wel een paar dagen voordat een verzekeringsaanvraag beoordeeld is.

Gezondheidsvragen

Hierbij gaat het natuurlijk alleen om aanvullende zorgverzekering waarbij gezondheidsvragen gesteld worden. Basisverzekeringen worden altijd geaccepteerd en ook voor veel aanvullende polissen geldt dat er geen sprake is van medische vragen.

Geweigerde zorgverzekering

Bij de polis die ik aanvroeg wel. En die werd geweigerd. Waarschijnlijk omdat ik twee kids van 10 en 12 heb, en de verzekering van mijn keuze een uitgebreide dekking heeft voor orthodontie. Ook al verwacht ik het komende jaar geen behandeling - dat was de vraag die ze stelden, ik schat in dat dit toch de reden is geweest voor de afwijzing. En dat snap ik ook wel.

Oude verzekering vooraf al aangepast

Dus had ik er ook rekening mee gehouden, met die afwijzing. Ik had vooraf al mijn oude verzekering aangepast naar wat ik in 2017 verzekerd wilde hebben als de nieuwe polis niet doorging. Dat was simpelweg m'n tweede keuze. Maar als m'n tweede keuze weer een ándere was geweest, dan had ik in januari alsnog een nieuwe zorgverzekering moeten aanvragen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.