Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: woensdag 11 januari 2017 om 12:24

Vorige week vertelde ik al over het idee van verhuizen dat in m'n hoofd zit. Onder andere om de hoge hypotheekrente te dumpen. Heel toevallig spraken we van het weekend mensen die verderop in onze straat wonen, die inderdaad gaan verhuizen 'om van de hypotheek af te zijn'. Niet in de zin van dat ze dan hun hypotheek hebben afgelost, maar wel dat ze hun hoge hypotheekrente inruilen voor een veel goedkopere hypotheek.

Eerst kopen, dan verkopen

Deze buren hebben een ander huis gekocht, in dezelfde wijk en in dezelfde prijsklasse. Hun huidige woning bij mij in de straat komt deze week in de verkoop. Zij hebben er dus voor gekozen om eerst te kopen (wel met de nodige ontbindende voorwaarden) en dan te verkopen.

Eerst verkopen, dan kopen

In het weekend zijn we gaan kijken bij een huis - we gaan het overigens niet kopen. De eigenaar daar wilde toch echt eerst zijn woning verkopen voordat hij zelf iets anders zou gaan kopen. Die denkt dus andersom: eerst verkopen, dan pas kopen. Dat voelt als heel verstandig, maar kan ook problemen opleveren. Stel dat je verkocht hebt maar vervolgens geen geschikte nieuwe woning kunt vinden... dan moet je ingewikkeld gaan doen met tijdelijk huren en twee keer verhuizen. Wat is wijsheid?

Niet elke woning in no-time verkocht

Als je de verhalen hoort over de huizenmarkt, dan lijkt het alsof iedere woning binnen no-time verkocht is. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Ja, in Amsterdam-Centrum misschien, waar ik zie dat een verbouwde kelder van 28m2 al € 275.000 moet kosten. En in bepaalde andere gebieden zéker ook. Maar niet overal. Het ligt er denk ik maar aan hoe aantrekkelijk je huis is: qua wijk, qua onderhoud, qua grootte, qua prijsklasse.

Hoe lang zal het duren?

Voor onszelf - ja, morgen gaan we weer naar een huis kijken - denk ik dat we de keuze van onze buren kunnen volgen. Onze wijk is populair, we hebben een uitgebouwde woonkamer en van alles laten opknappen in de loop der jaren. En het is geen enorm dure woning. Het zou me echt verbazen als het heel lang duurt voordat we hier een koper voor hebben.

Spannende keuze

Maar toch. Het blijft spannend om die keuze te maken: eerst kopen of eerst verkopen? Beide keuzes brengen risico's met zich mee. Bij eerst kopen het risico dat de verkoop tegenvalt en je met dubbele maandlasten komt te zitten. Bij eerst verkopen dat je verkocht hebt en dat er dan druk ligt op het vinden van een nieuwe woning. Waarbij je dan misschien een huis koopt 'uit nood'. En dat is ook weer niet de bedoeling, want je wilt wel een woning kopen die je écht wilt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.