Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: woensdag 18 januari 2017 om 13:47

De uitzending van Radar afgelopen maandag bevatte een item over het verwijderen van een BKR-registratie. Machtig interessant voor iedereen die een BKR-codering heeft en daar last van heeft. Omdat je graag een nieuwe lening wilt afsluiten, of omdat je een huis wilt kopen. Dat lukt meestal niet als er een BKR-codering op je naam staat.

Registratie of codering

Voor de duidelijkheid, omdat die zaken vaak door elkaar gehaald worden, eerst een lesje BKR. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Je weet wel, in Tiel. Daar worden kredieten die in Nederland verstrekt worden verplicht geregistreerd, en als je niet netjes aan je verplichtingen voldoet krijg je daar een codering. Er is vaak onduidelijkheid over de term 'BKR-registratie'. Oók in de kop van Radar, waar ze het hebben over BKR-registratie verwijderen. Terwijl het eigenlijk gaat om het verwijderen van coderingen. Die worden dan - alsof dat het duidelijker maakt - ook wel 'negatieve BKR-registraties' genoemd. En wat is dan een BKR-notering? Hetzelfde als een registratie wat mij betreft.

BKR-coderingen verwijderen

Maar goed. Er zijn dus bedrijven op de markt - al heel lang - die zich er hard voor maken om BKR-coderingen te verwijderen. Aantrekkelijk als zo'n codering jou problemen bezorgt! Soms lukt dat ook, dat verwijderen. Dat kan het bedrijf in kwestie natuurlijk niet zelf - dat kan alleen de kredietverstrekker die de codering heeft aangemeld. De ene keer weet het 'verwijderbedrijf' dat direct voor elkaar te krijgen door de discussie met de bank aan te gaan over het al dan niet terecht zijn van de codering. Met als ze het niet eens worden eventueel een gang naar de rechter. Niet-terechte coderingen kunnen zo opgelost worden.

Terechte coderingen weghalen?

Dan zijn er nog de wel-terechte coderingen. Daarvan stellen de bedrijven ook dat die verwijderd kunnen worden. En inderdaad: ook dat kan lukken. Bijvoorbeeld omdat de rechter bepaalt dat de codering een 'inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer'. Wat ze daarmee bedoelen is dat de nadelen van de codering onevenredig zijn ten opzichte van het belang ervan. Dan hoeft de bank het daar niet mee eens te zijn, en het BKR al zeker niet, maar als de rechter het beveelt....

Mazen van de wet

Het inschakelen van zo'n bedrijf is in mijn ogen een manier om gebruik te maken van de mazen van de wet. Als een bank fouten heeft gemaakt in de procedure die ze moeten volgen om een codering te registreren... tja, dan kun je die onterecht laten verklaren. En kan zo'n bedrijf voor jou de rechter overtuigen van zo'n inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, dan heb je mazzel.

Kosten zonder garantie

Waar het in het item van Radar om ging is dat zo'n BKR-verwijder-bedrijf kosten in rekening brengt, terwijl je helemaal niet zeker weet dat de gehate codering ook werkelijk opgelost wordt. Tja. Daar kun je natuurlijk tegenaan schoppen als klant. En over klagen bij Radar. Ik denk dan: je hebt een verkeerde keuze gemaakt. Je hebt geld betaald in de hoop dat het zou werken. Het werkte niet - dat is pech. Zolang het bedrijf geen garantie geeft dat ze de codering(en) weg krijgen is het toch een soort van gok. En als je verkeerd gokt moet je niet miepen.

Aangemaakt door rob op 12-10-2017 07:48

ik heb dit stuk gelezen heb toch een vraag wie kan mij helpen BKR weigert me a2 codering weg te hallen en heb een vonnis van de rechter zijn er tips waar ik wat mee kan. ik laat me niet aan de kant zetten voor wat ik niet meer heb

Aangemaakt door Boris op 17-02-2017 14:40

Het is belachelijk dat je hypotheek niet doorgaat als je bijvoorbeeld 3 jaar geleden een rekening van de Wehkamp per ongeluk niet betaald hebt of zo. Of een mobiele rekening. Ze maken het veel te gek!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.