Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: vrijdag 10 februari 2017 om 14:39

Schadeverzekeringen - ik ben er absoluut geen expert in. Nooit geweest ook. Misschien door een gebrek aan interesse, ik weet het niet, maar ik zie ook weinig interessante nieuwtjes langskomen over schadeverzekeringen. Dus schrijf ik er nagenoeg nooit iets over op. Laat vandaag dan maar eens een uitzondering zijn.

Aarzeling bij uitlenen auto

Het gebeurt weleens natuurlijk, dat vrienden vragen of ze jouw auto mogen lenen. Als het echt nodig is zal ik daar geen 'nee' op zeggen - daar zijn vrienden voor. Toch voel ik een aarzeling op zo'n moment. Simpelweg omdat ik geen idee heb hoe het werkt als mijn vriend of vriendin schade veroorzaakt.

Schade tijdens het lenen

De schade bij de ander is dan wel verzekerd, dat weet ik dan wel, maar hoe zit het met schade aan mijn auto? Valt dat dan gewoon onder mijn autoverzekering? Volgens mij wel - alleen gaat het wel ten koste van mijn no-claim korting. Daar kun je behoorlijk last van hebben financieel. En je wilt geen gedoe met je vriend(in) over wie dan moet bloeden.

Gappie als oplossing

Kortom, even m'n auto uitlenen... ik voel wel aarzeling ja. Daar zal ik vast de enige niet in zijn, want Nationale Nederlanden heeft er een oplossing voor bedacht. Die oplossing heet Gappie. Over de naam kun je van alles denken... ik denk als eerste aan gappen, stelen dus. Zo is het ongetwijfeld niet bedoeld. Dat het met een app (appie) te maken heeft is duidelijk. En gappie wordt natuurlijk ook gebruikt met 'vriend' als betekenis. Best leuk gevonden.

Korte ritjes verzekeren

Wat is Gappie dan? Nou: het is een app waarmee je korte ritjes kunt verzekeren. Degene die jouw auto leent zet dan voor hij wegrijdt Gappie aan en bij terugkomst zet hij 'm weer uit. In de tussenliggende tijd is de auto allrisk verzekerd op zijn naam. Eventuele schade loopt dus buiten jouw autoverzekering om. De lener betaalt voor deze verzekering het eerste uur € 5,=, daarna € 1,= per uur. Gappie zit nog in de pilotfase hoor, pas eind april wordt besloten of het beschikbaar komt voor de hele markt.

Verzekerde vriendschap

Het is natuurlijk een autoverzekering, maar eigenlijk verzeker je er je vriendschap mee. Eerlijk is eerlijk: ik denk dat ik veel gemakkelijker mijn auto zou uitlenen als iemand Gappie gebruikt. Dan ben ik misschien wel een tuttebel met m'n aarzeling om uit te lenen... maar toch. Sterker nog: met Gappie zou ik het zelf - als ik geen eigen auto had - ook veel sneller vragen aan een ander, of ik zijn/haar auto mag lenen. Omdat ik dan zeker weet dat er geen gedoe komt als ik schade rijd.

Aangemaakt door Rob op 13-02-2017 11:45

Leuk idee. Maar wel heel duur hoor. Ik betaal 48 euro per maand voor een autoverzekering. Dan vind ik dit wel erg duur!

Aangemaakt door Bas op 13-02-2017 13:26

Hoe lang was je plan je auto uit te lenen dan Rob? Voor een paar uurtjes je auto uitlenen en dan allrisk verzekerd zijn vind ik de kosten erg meevallen. Ik vind het een goed idee.

Aangemaakt door Rob op 13-02-2017 17:28

Voor een maand betaal ik 48 euro. Voor een volledige dag wordt het ongeveer 30 euro. Dat is toch aardig aan de prijs? Ook ik vind het een leuk initiatief hoor, maar de premie is volgens mij gewoon hoog, toch?

Aangemaakt door Jan op 13-02-2017 18:20

een kortlopende reisverzekering is per dag omgerekend ook veel duurder dan een doorlopende reisverzekering. Kun je eigenlijk niet echt met elkaar vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.