Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: woensdag 15 februari 2017 om 16:01

Gisteren kwam ik ergens op het wereldwijde web een redenering tegen waar ik echt de kriebels van kreeg. Het ging om een website waar je een lening kunt afsluiten. Nu hebben wij ook zo'n website en daar is natuurlijk niets op tegen. Waar ik wel wat op tegen heb is als mensen echt actief worden gestimuleerd om te gaan lenen.

Geld lenen omdat het nodig is

Soms heb je geld nodig voor een aankoop die je echt nodig hebt en op dat moment niet kunt betalen. Dat is heel normaal, dan kun je een lening afsluiten. Als je voldoende inkomen hebt en een schoon betalingsverleden (BKR) is het ook geen probleem. Je betaalt het geleende geld dan netjes terug en daarna ga je weer sparen. Het bedrag dat je per maand aan die lening betaalde kun je tenslotte missen, dus waarom dan niet daarna je spaarrekening ermee spekken?

Omdat de spaarrente zo laag is?

De redenering die ik echter tegenkwam: waarom sparen voor een aankoop als je er ook voor kunt lenen? De spaarrente is zó laag, sparen schiet dus niet op en duurt veel te lang. Dan kun je toch net zo goed meteen kopen met geleend geld! Dat klinkt voor mij iets teveel als het stimuleren van lenen. Als mensen overhalen een aankoop te doen die niet zo noodzakelijk is. Eentje waarvoor je prima een tijdje kunt sparen om het geld bij elkaar te krijgen.

Aankoop wordt er duurder van

Maar ja, de verkoper van die spullen - die wil natuurlijk liever dat je nú koopt. Dat jij daarvoor een lening moet afsluiten zal 'm worst wezen. Dat je daardoor in totaal meer voor je aankoop betaalt ook. De leenboer wil gewoon dat je een lening afsluit, want daar verdient hij geld aan. Met de redenering rondom de spaarrente zou je bijna denken dat het verstándig is om voor een aankoop te lenen. Nogmaals: niets verkeerd aan geld lenen, maar als het mogelijk is om voor de aankoop te sparen is dat wel verstandiger. Zelfs bij een lage spaarrente.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.