Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: woensdag 22 februari 2017 om 13:28

In mijn blog Politieke partijen + Hypotheekrenteaftrek kon u lezen dat Groen Links en D66 een verdere versobering van de hypotheekrenteaftrek in hun programma hebben meegenomen. De overige linkse partijen zijn hier minder duidelijk over. In werkelijkheid zijn zij ook voor een verdere beperking van de renteaftrek. Hun standpunten over de renteaftrek zijn terug te vinden in de vorige verkiezing. In het kort willen zij het volgende:

  • Renteaftrek tot een bepaald hypotheekbedrag (€ 350.000 / € 500.000)
  • Ieder jaar de renteaftrek beperken met 3,33% per jaar

Wie mij regelmatig volgt, weet dat ik een zeer groot voorstander ben om de markt zijn werking te laten doen. Dus simpel gezegd: laat alles zoals het nu is. Vanwege de verplichte aflossing en de lage rente is de renteaftrek namelijk geen 30 jaar, maar veel korter.

Bij een hypotheekrente van 1,44% (NHG waarbij rente 5 jaar vast staat) is de renteaftrek na 16 jaar voorbij. Ik ga er dan vanuit dat de WOZ-waarde gelijk blijft. De overige 14 jaar heeft een huizenbezitter dus geen renteaftrek! Hoe hoger de hypotheekrente, hoe langer een huizenbezitter renteaftrek kan genieten.

Indien politiek Den Haag dan toch groot voorstander is om de huizenbezitter verder uit te melken, dan is daar een zeer simpele truc voor. Je verhoogt gewoon het percentage van het Eigen Woning Forfait. Dit percentage is nu 0,75% over de WOZ-waarde. Door deze bijvoorbeeld in stapjes te verhogen naar 1%, hebben de huizenbezitters over de eerste betaalde 1% hypotheekrente geen renteaftrek. Bovendien wordt ook nog vergeten dat het percentage van de renteaftrek in stapjes wordt verlaagd met 0,5%.

Als we de media moeten geloven, dan willen de linkse partijen graag gaan samenwerken. Indien zij daadwerkelijk de touwtjes in handen krijgen, dan zou de hypotheekrenteaftrek zomaar verder beperkt worden. Het gevolg is weer onrust op de huizenmarkt. En daar zit nu niemand op te wachten. Persoonlijk laat ik de Linkse Partijen bij de verkiezingen links liggen. Volgens mij zijn er betere alternatieven dan "linksaf slaan" met de hypotheekrenteaftrek.

Aangemaakt door Marcel op 26-02-2017 19:46

Ik sla sowieso Rechtsaf dit keer

Aangemaakt door jurjen op 25-02-2017 21:39

is dit niet een beetje kort door de bocht en paniekzaaierig? nu de hypotheekrente zo laag is, kunnen ze juist de aftrek verder beperken, zonder dat er iets gebeurt in de huizenmarkt. natuurlijk mag je je dan ook afvragen of er voor "modale" huizenkopers iets gecompenseerd moet worden in het woningforfait of anderszins. maar ik geloof niet, bij de huidige leennormen, dat er iemand onder de indruk is van het verschil tussen bruto en nettohypotheek. historisch gezien is de aftrek alleen maar verantwoordelijk geweest voor iets hogere huizenprijzen en daarmee hogere hypotheken. de suggestie van banken (of adviseurs) dat ik het leuk moet vinden om niet af te lossen, omdat ik dan meer aftrek geniet, is natuurlijk alleen voor de bank goed geweest. zelfs met een beetje teruggaaf betaal je nog steeds voor geleend geld. ik vind het van bedenkelijk niveau, dat een financieel adviseur in zijn onafhankelijke blog stemadviezen gaat geven. bijverdiensten bij de telegraaf zeker?

Aangemaakt door Arjan op 20-03-2017 14:56

Helemaal mee eens met jurjen.

Aangemaakt door Job op 20-03-2017 17:06

Mocht de rente laag blijven, dan ben ik het helemaal met je eens. Gewoon doorpakken in deze tijd! Maar als de rente gaat stijgen naar normale niveau's heb je de poppen aan het dansen als je de aftrek nog verder beperkt. Omdat de rente echt heel snel kan stijgen, vind ik een verdere beperking gevaarlijk. En ik vind dat je als huizenbezitter ook een keer ervan uit mag gaan dat het beperken afgelopen is. Je kunt zo geen 10 jaar meer vooruitkijken omdat er continu aan belangrijke zaken als hypotheekrenteaftrek getornd wordt. Laat het nou gewoon een tijd zoals het nu is. Aflossen wordt al gestimuleerd doordat de hypotheekrentes veel lager worden als je risicoprofiel lager is. Met alle wijzigingen die al doorgevoerd zijn, zul je zien dat over 10 jaar de hypothekenwereld er heel anders uitziet. Daar zijn geen extra beperkingen voor nodig.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.