Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: woensdag 1 maart 2017 om 14:37

Goh, zou het belastingseizoen geopend zijn ofzo? De hoofdpagina van DFT Geld bevat op dit moment bovenaan 4 artikelen over belastingen. Bij de andere media is het iets minder maar ook daar komen in ieder geval de berichten 'Meer mensen kunnen tegelijk aangifte doen' en 'Wiebes waarschuwt aangiftesjoemelaars' terug.

Aangifte doen voor 1 mei - of uitstel aanvragen

Het is geen toeval: sinds gisteren kun je aangifte doen over 2016. Dat moet je voor 1 mei gedaan hebben, anders kan je een boete krijgen. Tenzij je netjes uitstel hebt aangevraagd bij de Belastingdienst. Dat is een fluitje van een cent dus lukt het je niet om het op 30 april in orde te hebben - dan is het verstandig om dat uitstel even aan te vragen.

Aangiftesjoemelaars gewaarschuwd

Nu weten we allemaal dat het een rommeltje is bij de fiscus. Vandaar die waarschuwing van Wiebes: dat je niet denkt dat je wel kunt sjoemelen met je aangifte... want ze letten heus wel op bij de Belastingdienst hoor! Ja, daar zou ik maar wel vanuit gaan. Ook als er veel misgaat kan het makkelijk zo zijn dat jouw aangifte nou net goed gecontroleerd wordt. Zelf ben ik wel zo braaf dat ik het - voor zover ik weet - altijd volgens alle regeltjes doe en het ook niet zou aandurven om te sjoemelen. Chaos bij de fiscus of niet.

Online cursussen over belastingen

Nieuw bij de Belastingdienst is dat ze online cursussen aanbieden om ons kennisniveau te verhogen. En dat zijn er nogal wat... van uitleg over machtigen en de Berichtenbox tot uitleg over allerlei aangifte onderwerpen en toeslagen. Kost wel even wat tijd om het allemaal te gaan bekijken maar ik vind het een heel aardig initiatief om belastingzaken zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Je vindt het allemaal op de website van de Belastingdienst onder het Kennisnetwerk belastingen en toeslagen.

Last-minute-aangever

Nu weet ik niet hoe het bij jou zit, maar bij mij komt het er toch vaak pas eind april van om aangifte te doen. Ik neem me heilig voor het dit jaar al in maart te doen - klaar is maar klaar - maar ik dat ook ga waarmaken? Ben jij ook zo'n last-minute-aangever, dan is het fijn om te weten dat er dus meer mensen tegelijk aangifte kunnen doen dan voorheen. De limiet van 40.000 personen is opgehoogd naar 70.000. Ben benieuwd of er nu geen problemen ontstaan in de laatste dagen van april.

Aangemaakt door Bas op 02-03-2017 11:15

Hoi Anneke, Mijn moeder heeft haar hypotheek vorig jaar intern overgesloten bij de bank en heeft nu een lagere hypotheekrente. Ze heeft een boeterente moeten betalen van ruim 7000 euro. Is het toegestaan deze boeterente over meerdere jaren af te trekken van haar inkomsten om zo meer fiscaal voordeel te hebben?

Aangemaakt door kees op 07-03-2017 00:58

voorzover ik weet niet direct. maar je kunt wel vragen om middeling over een periode van 5 jaar nadat die periode is verstreken.

Aangemaakt door jurjen op 01-03-2017 22:21

last minute hoeft niet zozeer, maar sinds er een aantal jaren geleden serieuze bugs in de aangiftesoftware zaten, heb ik altijd de rem erop gedaan in de eerste 3 weken. laten anderen de bugs er maar uit halen, maar ik ga geen 2 keer aangifte doen, omdat de software gestoord is.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.