Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: donderdag 9 maart 2017 om 13:10

Het zal vast met politieke kleur te maken hebben: de nadruk die De Telegraaf de laatste tijd legt op de problemen die starters hebben om een woning te kopen - en de manier waarop. Starters zouden alleen kans maken op een koophuis als ze rijke ouders hebben. Of een goede studie met daardoor een behoorlijk betalende baan.

Schaarstegebieden

Natuurlijk zijn er gebieden in Nederland waar het kopen van je eerste woning erg lastig is. Amsterdam is het meest schrikbarende voorbeeld door de idioot gestegen huizenprijzen, maar zo zijn er wel meer van die schaarstegebieden. Daar is kopen een probleem. In het algemeen al, voor iedereen - de prijzen zijn daar extreem hoog en te koop komende woningen zijn binnen no-time weg.

Eigen geld nodig

Laat staan voor starters. Die hebben ook nog te maken met het eigen geld dat nodig is om te kopen. Daarom roept men dan dat ze rijke ouders nodig hebben. Tja - of ze moeten flink gespaard hebben. Dat sparen is lastig als je eerst in een vrije sector huurwoning zit. De hoge huur zorgt er dan voor dat je niet veel ruimte overhoudt om te sparen.

Behoorlijk inkomen of rijke ouders

Tenminste - als je niet echt veel verdient. Wie geen goedbetaalde baan heeft is niet snel in staat om een woning te kopen. Heb je een goede opleiding in je zak, dan is de kans dat je een goedbetaalde baan hebt natuurlijk groter. Kortom: als je een laag inkomen hebt, niet veel hebt gespaard en geen rijke ouders... dan is een woning kopen lastig. Klinkt niet onlogisch maar is wel zuur voor wie dat wel wil en niet kan. Dat snap ik wel.

Makkelijk praten

Eerlijk is eerlijk: ik heb makkelijk praten. Mijn ouders konden me destijds inderdaad helpen bij de aankoop van mijn appartement in Haarlem. Ik was nog niet lang aan het werk, wel met een goede studie, en redde het net niet qua maximale hypotheek. Gelukkig konden pa en ma bijspringen. Het kopen van dat appartementje is een waanzinnig goede zet geweest.

Ruimte om te sparen

Maar... in de tijd dat ik studeerde en op kamers woonde had ik geen cent te makken. Draaide ik elk dubbeltje om zodat ik niet hoefde te lenen. Leeftijdsgenoten die niet studeerden, wel werkten en nog bij hun ouders woonden - die gaven geld uit als water. Zij hadden de financiële ruimte om te sparen maar deden dat amper. Dat zie je nu nog steeds veel om je heen.

Op stel en sprong huis kopen

Dan krijgen ze vervolgens een relatie en willen op stel en sprong een huis kopen - met allerlei wensen en eisen aan hoe groot dat dan moet zijn en wat er allemaal in moet zitten. Tja. Dan denk ik dus wel: dat kopen nu een probleem is heb je mede aan jezelf te danken. Geeft niet, maar ga daar niet de hele wereld de schuld van geven behalve jezelf.

Aangemaakt door Tom op 30-03-2017 08:11

Mooie uiteenzetting. Kan me volledig vinden in de redenering. Ook ik heb gestudeerd en voorkwam met werken in de weekenden een studieschuld. Vervolgens werken en sparen om een eigen huis te kopen en deze met eigen spaargeld kunnen verbouwen. Een beetje realiteitszin, hard werken en inzien dat de bomen niet tot aan de hemel groeien vind ik prima. Wat me wel tegen de borst stuit zijn de grote verschillen die in 5 jaar zichtbaar zijn tussen starters. Iemand sloot eind 2012 een hypotheek af (50-50 aflossingsvrije/bankspaar), kon daarbij 110 procent financieren en maken bij onlangs oversluiten ook nog eens gebruik van de laagste rente. Terwijl een starter van nu maar 100% kan financieren en (annuitair/liniair) alles in 30 jaar moét aflossen. Dat scheelt soms wel een paar honderd euro in de maand.

Aangemaakt door jurjen op 09-03-2017 22:38

Ik kan me ook helemaal vinden in de relativerende toon bij het probleem. Iemand die een huis wil kopen moet zich daarop het liefst goed voorbereiden. Anneke haalt wel een pijnpunt aan: De vrije huursector heeft wel heel veel macht gekregen. Mensen met geld kopen te makkelijk een pandje om uit te melken. De overheid zou meer werk moeten maken om de sociale huursector weer op te bouwen tot een serieuze regulerende partij. Anders verdwijnt er teveel zuurverdiend geld in de zakken van de huisjesmelkers.

Aangemaakt door Job op 09-03-2017 15:12

Studeren, bijverdienen zodat je niet teveel schuld opbouwt, afstuderen, eerste geld verdienen, schulden aflossen, sparen, huis kopen. Er is niets mis met deze volgorde. Nu is het vaak studeren, niet bijverdienen (is met huidige tempobeurs ook lastiger dan in mijn tijd), maximaal lenen, eerste geld verdienen en gelijk een huis willen kopen. Tja, ik vind er helemaal niets mis mee dat het allemaal wat lastiger wordt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.