Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: donderdag 9 maart 2017 om 15:04

In de voorgaande blog heeft u de diverse situaties kunnen lezen van een "starter". Hierbij bedoel ik een huizenbezitter die voor het eerst een koopwoning koopt na 1 januari 2013. Voor de huizenbezitters die voor 1 januari 2013 een koopwoning hebben gehad zijn er twee mogelijkheden als zij een andere woning kopen.

  • Er wordt direct een andere koopwoning gekocht
  • Er wordt eerst gehuurd en na een paar jaar weer een woning gekocht

De huizenbezitters met een hypotheek van voor 1 januari 2013 hebben niet de verplichting gehad om een annuïteiten en / of lineaire hypotheek af te sluiten. De meeste huizenbezitters hebben een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een andere hypotheekvorm (bijvoorbeeld een spaar of beleggingshypotheek). Indien een doorstromer een andere woning koopt, mag deze zijn oude hypotheekvormen meenemen. Er moet wel aan bepaalde eisen worden voldaan:

Eis 1: termijn aankoop nieuwe woning

Na verkoop van de oude woning moet de andere nieuwe koopwoning binnen de termijn van het jaar uit en het daarop volgende jaar gepasseerd zijn bij de notaris. Een voorbeeld ter verduidelijking:

  • Verkoop oude woning 1-7-2017
  • Aankoop nieuwe woning moet nu voor 31-12-2018 passeren bij de notaris

Eis 2: maximale aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek mag niet hoger zijn dan 50% van de waarde van de woning. Hierbij mag natuurlijk ook het oude hypotheekbedrag niet hoger worden: Twee voorbeelden ter verduidelijking:

Voorbeeld 1

  • Oude hypotheekbedrag: € 150.000
  • Waarde nieuwe woning: € 400.000
  • Maximale aflossingsvrije hypotheek is nu € 150.000 (is het oude hypotheekbedrag)

Voorbeeld 2

  • Oude hypotheekbedrag: € 150.000
  • Waarde nieuwe woning: € 250.000
  • Maximale aflossingsvrije hypotheek is nu € 125.000 (50% van de waarde woning)

Indien er ook sprake is van een andere hypotheekvorm zoals een bankspaarhypotheek, dan is het mogelijk om deze fiscaal mee te nemen naar de andere bank. Hierbij moet wel aan bepaalde eisen worden voldaan.

Het is ook mogelijk dat iemand een bepaalde tijd gaat huren. Indien de huurperiode langer is dan de termijn dat een andere woning gekocht had moeten worden, dan kunnen de oude hypotheekvormen niet meer worden meegenomen. De doorstromer zal dan een annuïteiten en / of lineaire hypotheek moeten afsluiten om nog renteaftrek te kunnen behouden.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.