Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: vrijdag 10 maart 2017 om 12:39

De gemeente Rotterdam heeft een goedkope zorgpolis voor minima. Zoiets hebben wel meer gemeenten geregeld, om hun inwoners met de laagste inkomens te ontzorgen voor hun zorgkosten. Het is een collectieve zorgverzekering en daarin kun je regelen wat je wilt. Dat kan een werkgever, dus waarom een gemeente niet?

Uitgebreide zorgverzekering, eigen risico € 50

Rotterdammers met een inkomen tot 130% van het minimumloon kunnen sinds 2013 via de gemeente een complete zorgverzekering afsluiten met een eigen risico van maar € 50 per jaar. Daarmee krijgen ze een pakket met basiszorg, een uitgebreide aanvullende dekking en een tandartsverzekering. Eigen bijdrage voor thuiszorg en langdurige zorg voor chronisch zieken? Ook meeverzekerd, net als het verschil tussen de € 50 en het verplicht eigen risico van € 385... dit alles voor € 160 per persoon per maand. Dat is natuurlijk niet niks maar als je die uitgebreide dekking nodig hebt machtig mooi. Er is geen medische selectie!

Rotterdampakket dik succes

Een dik succes, dit Rotterdampakket. Er zijn nu zo'n 55.000 verzekerden en die zijn allemaal heel blij met de polis. Dus wil de gemeente dit pakket vanaf 2019 gaan aanbieden aan alle inwoners. B&W zeggen in hun voorstel: 'omdat ook mensen met midden en hogere inkomens tegen onverwacht hoge zorgkosten aanlopen'.

Wat moet Rotterdam bijleggen?

Interesting. Ik ben bijzonder benieuwd wat de gemeente Rotterdam moet bijleggen voor die verzekeringen. Want dat zal toch wel? Of zou VGZ deze waanzinnig uitgebreide dekking met maar € 50 eigen risico kunnen financieren uit de premie van € 160? In dat geval vraag je je af waarom ze die niet gewoon landelijk aanbieden... als het voor heel Rotterdam kan, waarom dan niet voor heel Nederland? Zijn we meteen van het politieke discussiepunt over het eigen risico af.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.