maandag 13 maart 2017, 13:44 - Anneke Ranzato-Versloot

Wat een weekend... ik weet niet hoe het bij jullie is maar ik was redelijk onder de indruk van de gebeurtenissen in Rotterdam zaterdagnacht. De verhouding tussen Nederland en Turkije zwaar op scherp, dreigen met economische sancties, wat voor gevolgen gaat dat allemaal hebben? En voor wie? Ik geloof niet dat ik op dit moment graag in het vliegtuig zou stappen voor een vakantie in Turkije. Maar we hebben natuurlijk op allerlei manieren banden met het land van Erdogan. Bijvoorbeeld met ons spaargeld.

Nederlands spaargeld bij Turkse banken

Nu zijn er nogal wat Turkse banken actief op de Nederlandse spaarmarkt. Er zijn tijden geweest waarin deze Turkse spaarbanken zich in de top van de hoogste spaarrentes in ons land bevonden. Op dit moment zijn de Turkse spaarrentes op vrij opvraagbaar spaargeld niet meer zo geweldig, maar dat wil niet zeggen dat jij er niet nog spaargeld hebt staan. Bij de deposito's zien we vooral bij 5 jaar vast trouwens wel dat de Turkse banken in de hoogste renteregionen staan.

Turkse banken in Nederland

Welke banken zijn dat dan, Turkse banken die actief zijn in Nederland? Nou, heel wat! Bijvoorbeeld Garantibank, Anadolubank, Yapi Kredi, DHB Bank (Demir Halk Bank), Credit Europe Bank (Finansbank) en voorheen ook AK Bank en TEB (The Economy Bank NV ofwel Türk Ekonomi Bankasi). Die laatste twee hebben hun activiteiten in Nederland al een tijdje geleden beëindigd.

Geld weghalen of laten staan?

Ik zou me kunnen voorstellen, als je geld hebt staan bij een Turkse bank, dat je met de vraag in je hoofd zit of het daar moet blijven staan. Of de spanningen tussen de regeringen van Turkije en Nederland jouw spaargeld in gevaar kunnen brengen. Je weet immers maar niet wat die economische sancties inhouden...

Nederlandse garantie

Don't worry. Het geld dat bij de banken met deze Turkse namen staat kan niet aangetast worden door de Turkse regering. De banken zijn stuk voor stuk NV's, naamloze vennootschappen, zelfstandige Nederlandse ondernemingen die vallen onder het Nederlands recht. En onder het Nederlandse depositogarantiestelsel bovendien. Mochten de banken zoveel last krijgen van dit conflict dat ze zouden omvallen, dan is jouw spaargeld daar gewoon gegarandeerd volgens de Nederlandse spaargarantie.

Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot Contentmanager HomeFinance

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.