Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: 16-3-2017 om 10:22

In de komende blogs zal ik dieper ingaan of het verstandig is om een box 1 spaarpolis af te kopen. Steeds meer hypotheekadviseurs geven namelijk het advies om een bankspaarhypotheek om te zetten naar een annuïteiten hypotheek. De spaarpolis wordt dan afgekocht en de opgebouwde waarde wordt dan in mindering gebracht van de hypotheek. Vooral bij hypotheken zonder NHG zijn er drie voordelen die om de hoek kunnen komen kijken:

  • Het hypotheekbedrag wordt lager, dus ook de maandlasten
  • De hypotheekrente wordt lager, daar door de aflossing de hypotheek in een lagere risicoklasse komt (hypotheek zonder NHG blijft gehandhaafd)
  • De hypotheekrente wordt beduidend lager daar door de aflossing de hypotheek kan worden overgesloten naar een hypotheek met NHG

Alvorens met cijfers te komen of de bovenstaande drie voordelen daadwerkelijk een voordeel zijn, moeten we eerst kijken of een box 1 polis zomaar, dus zonder boete kan worden afgekocht. Er zijn tot op heden diverse situaties waarbij een box1 spaarpolis onbelast kan worden afgekocht. Deze zijn namelijk:

  • De financiële afwikkeling van de beëindiging van een fiscaal partnerschap, zoals bij echtscheiding
  • Het krijgen van schuldhulpverlening als bedoeld in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
  • Vervreemding van de eigen woning waarbij direct daarna nog steeds of opnieuw een eigen woning ter beschikking staat
  • De vaststelling door de minister van Financiën dat de belastingplichtige financiële problemen heeft en als gevolg daarvan niet meer in staat is de lasten met betrekking tot zijn eigen woning te voldoen of die lasten naar verwachting binnen afzienbare tijd niet meer zal kunnen voldoen.

Vanaf 1 april 2017 heeft de staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes een voorstel gedaan om de jareneis te schrappen. Dit betekent dat iedere box 1 polis ieder moment onbelast kan worden afgekocht. Ik verwacht dat veel hypotheekadviseurs hun klanten gaan adviseren om een box 1 polis af te kopen. In deel 2 en 3 ga ik de alle mogelijkheden laten zien wat een huizenbezitter kan doen met een bankspaarhypotheek (hypotheek zonder NHG) als na 10 jaar de rente opnieuw moet worden vastgezet.

Aangemaakt door John op 30-05-2017 16:24

Waarom de bankspaarhypotheek niet aflossen en de restschuld overbrengen van box 1 naar box 3. Bij lage rente percentages van vandaag is mijn totale rente bijna net zoveel als mijn huurwaarde forfait. Of is de regelgeving van de overheid zo dat dit niet kan.?

Aangemaakt door Robin Albers op 26-05-2017 14:36

Hallo Jos, Ik ben afgelopen maand verhuisd en we hebben er voor gekozen om de spaarhypotheek uit te laten betalen. De uitbetaling zal niet gebruikt worden voor de nieuwe hypotheek. Is in dat geval het rendement (totaal minus inleg = rente) belast voor de IB? Of is door het vervallen van de tijdsvensters per 1-4 dit in alle gevallen onbelast? Met vriendelijke groet, Robin Albers

Aangemaakt door jkoets op 26-05-2017 15:10

Bij verkoop woning (verhuizen) is de box 1 uitkering onbelast.

Aangemaakt door Robin Albers op 26-05-2017 16:42

Ook als de uitkering niet gebruikt wordt voor de aflossing van de eigen woning schuld? M.a.w. ik koop er een caravan oid van, is het dan nog steeds onbelast? En heeft dit alles te maken met de wijziging per 1-4 en was dit voorheen wel belast?

Aangemaakt door Robin Albers op 02-06-2017 13:13

Zou u mijn laatste vraag nog willen beantwoorden?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.