Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: maandag 20 maart 2017 om 11:02

Zo - de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is eruit hoor: de boeterente is tot op heden door veel banken niet correct berekend. Ze noemen geen namen en bedragen, alleen 'dat er grote verschillen bestaan tussen aanbieders'. Nu is dat op zich geen nieuws - we wisten al dat banken allemaal hun eigen manier hebben om de boeterente te berekenen. Wat wel nieuws is: dat mag niet meer! Het mocht al sinds 14 juli 2016 niet meer, dus moeten banken nu gaan compenseren.

Waarom 14 juli 2016?

Wat is er dan met die datum van 14 juli 2016? Waarom mag sinds dat moment iets niet meer dat kennelijk daarvóór wel geoorloofd was? Dat heeft alles te maken met de invoering van nieuwe Europese regels (MCD) binnen de financiële dienstverlening. Daar moet Nederland ook aan voldoen, en in die regels staat dat de boeterente niet hoger mag zijn dan het financiële nadeel van de bank.

Boeterente = financieel nadeel voor de bank

Financieel nadeel voor de bank...daarmee bedoelen ze dat de bank renteverlies lijdt doordat jij de afgesproken rentevastperiode van je hypotheek niet uitdient. Je hebt bijvoorbeeld 10 jaar geleden een hypotheek afgesloten met de hypotheekrente 20 jaar vast voor 4,5%. Als je dan nu zegt: ik wil gebruik maken van de lage hypotheekrente van dit moment, dan kun je de 10 jaar die je nog te gaan hebt afkopen met een boeterente. De bank heeft daar nadeel van: je zou nog 10 jaar 4,5% betalen en dat wordt nu dan bijvoorbeeld 2,5%. Alsof jouw baas opeens zegt dat je ruim minder salaris krijgt zeg maar.

Berekening boeterente

De vraag is dus niet of de bank boeterente mag berekenen. Natuurlijk mag dat wel: jij komt je afspraak niet na en moet de schade die de bank daardoor lijdt vergoeden. De vraag is wel: hoe groot is die schade nu eigenlijk? En hoe wordt die berekend? Daar blijkt het dus vaak mis te gaan. Veel banken blijken hogere bedragen aan boeterente in rekening te brengen dan de werkelijke schade. Dat moeten ze dus gaan vergoeden voor iedereen die vanaf 14 juli 2016 een boeterente betaald heeft.

Oversluitclaim enzo

Deze conclusie van de AFM is natuurlijk koren op de molen van claimclubs als Oversluitclaim.nl. Die zien kansen om bij de banken veel meer te halen dan alleen een compensatie vanaf 14 juli 2016. Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt dat er tenminste 5 jaar gecompenseerd moet worden. De Consumentenbond noemt geen periode maar vindt net zo goed dat hypotheekbanken ook te hoge boetes moeten teruggeven die vóór 14 juli vorig jaar zijn betaald.

Eerlijk gezegd denk ik dat het bij compensatie vanaf 14 juli 2016 zal blijven. Dat gaan de banken uit zichzelf verzorgen want dat moet van de AFM. Voor die tijd was er geen wettelijke regel die voorschreef hoe de boeterente berekend moest worden, dus hoe gaat een rechter daar iets voor toekennen? En voor hoe lang terug dan?

Ook HomeFinance biedt een boeterente berekening aan. Wij zullen zo spoedig mogelijk controleren of deze aan de nieuwe regels van de AFM voldoet. En zo niet, dan passen we hem natuurlijk aan!

Aangemaakt door Job op 20-03-2017 17:08

Waarom worden de banken niet bij naam genoemd? Wie doet het goed en wie niet? Ik zit bij de ING en ik ben wel heel benieuwd of zij bij de boefjes horen of juist niet.

Aangemaakt door jkoets op 20-03-2017 20:37

Als je dit leest dan heb je direct antwoord over ING https://www.iex.nl/Column/259383/Boeterente-vaak-te-hoog.aspx

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.