Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: 29-3-2017 om 11:59

Wie een huis koopt en een hypotheek afsluit krijgt te maken met bijkomende kosten. Bij een bestaande woning worden deze kosten koper genoemd. Dit jaar kan nog 1% kosten koper worden meegefinancierd in de hypotheek, de rest moet uit eigen geld betaald worden. Een huizenbezitter moet dus een paar duizend euro eigen middelen hebben om een koopwoning te kunnen kopen. Het is logisch dat iedere huizenbezitter kijkt naar de hoogte van de kosten koper waaronder de advieskosten van de hypotheekadviseur.

De advieskosten is al een paar jaar terug te vinden op de websites van de hypotheekadviseurs. Wie even goed leest, zal concluderen dat er bij diverse adviseurs sprake is van een indicatie van deze advieskosten. Een indicatie is leuk, maar in werkelijkheid blijkt dan dat de advieskosten hoger uitvallen. Het was toch leuk geweest dat deze eens lager waren uitgevallen.

Mijn advieskosten zijn natuurlijk ook openbaar. Deze zijn als volgt als ik de hypotheek voor een klant moet regelen:

  • Starter: € 2.000
  • Doorstromer: € 2.500
  • Zelfstandige: € 3.000

Twee weken geleden kwam er een klant bij mij die ook bij een collega hypotheekadviseur was geweest. Het gesprek bood nog slechts globale hypotheekinformatie voor doorstromers, maar de berekening van de advieskosten was wel 100% duidelijk. De advieskosten voor deze doorstromer was € 3.495. Natuurlijk kon ik het niet laten om even de DVD op de website van deze adviseur te bekijken. De advieskosten was helaas indicatief voor deze doorstromer met een bedrag van € 2.995. Zonder reden waren de advieskosten dus € 500 hoger geworden! Natuurlijk zeer vreemd, maar een hypotheekadviseur weet ook wel dat zijn site niet vaak wordt gecontroleerd op de DVD waar de advieskosten in vermeld staan. Laten we eens leuk rekenen. Een hypotheekadviseur sluit 50 hypotheken per jaar af. Dit is een gemiddelde van 1 per week. Door € 500 meer te rekenen, levert dit toch € 25.000 extra inkomsten op. Hiervoor hoeft een adviseur NIETS extra te doen.

Een klant sluit zijn hypotheek af bij een hypotheekadviseur omdat hij "denkt" dat deze 100% te vertrouwen is. In werkelijkheid blijkt dus dat de klant meer mag betalen. De reden voor deze hogere adviesnota is gewoon de verklaring dat hier sprake is van een "geldwolf" die zijn / haar klanten graag een "een poot uittrekt". Huizenbezitters, u bent gewaarschuwd. Controleer altijd een hypotheekadviseur, want velen zijn niet te vertrouwen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.