Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: vrijdag 31 maart 2017 om 13:00

Laten we het eens even over Klaas Knot hebben, de president van de Nederlandsche Bank (DNB). Al sinds 2011 trouwens, zie ik net. Ik heb het idee dat hij steeds meer naar buiten treedt ofzo, maar misschien zie ik het nu gewoon toevallig hoor. Gisteravond kwam ik 'm tegen op TV en vanmorgen siert hij de kranten online. Logisch op zich: wat hij te vertellen had wordt natuurlijk ook in de kranten beschreven.

Lage rente mag wel weer omhoog

Wat had hij dan te vertellen? Nou, vooral dat dat de gevolgen van de lage rente niet best zijn. Maar ook dat het dieptepunt van die rente nu weleens bereikt zou kunnen zijn. Wat hem betreft mag het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) wel stoppen nu de economie weer bloeit en de inflatie op niveau is. Afbouw van dat beleid is wat hem betreft op z'n plaats, zodat daarna de rente verhoogd kan worden.

Niet te vroeg juichen over spaarrente

Dat kan hoop geven voor spaarders: zou de spaarrente dan werkelijk omhoog gaan? Ik denk dat we niet te hard moeten juichen. De ervaring tot nu toe leert niet dat banken erg snel zijn met het verhogen van de spaarrentes. Ze blijven immers ook gewoon verlagen terwijl het algemene renteniveau helemaal niet meer daalt.

Hetze tegen aflossingsvrij

Verder weten we dat Knot geen fan is van de aflossingsvrije hypotheek. Toch heeft hij zelf een maximaal aflossingsvrij deel in zijn eigen hypotheek zitten, daar schreef collega Jos Koets (die zelf duidelijk geen fan is van Knot) al eens een blog over: Lineair lullen, aflossingsvrij vullen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet gezellig mee in de hetze tegen aflossingsvrij.

Aflossingsvrije hypotheken en Hummers

M'n collega vergeleek de houding van Klaas Knot met iemand die tegen benzineslurpers is maar zelf in een Hummer rijdt. Ik reageerde met: nou ja, een aflossingsvrije hypotheek - daar heb je alleen zelf misschien later last van, als de hypotheekrenteaftrek vervalt. Een Hummer of andere benzineslurper - daar heeft het milieu vooral ook last van. Heel terecht zei hij toen: de aflossingsvrije hypotheek kost de staat veel meer geld dan annuïtair of lineair. En toch bedacht ik het voordeel voor de staat van minder hypotheekrenteaftrek dan wel in milieumaatregelen gestoken kan worden. Wat dus zéker niet meer kan is dat je een aflossingsvrije hypotheek hebt én een Hummer rijdt. Nu maar hopen dat dit niet de auto van Knot is.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.