Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: woensdag 5 april 2017 om 15:27

Steeds meer signalen wijzen erop dat de rente zal gaan stijgen. Niet dat de huidige Euribor en kapitaalmarktrente dat nou al laten zien. De rente op de tienjarige staatslening is tussen oktober en december 2016 wel aardig gestegen maar sindsdien wat zwabberig met elkaar afwisselende stijgingen en dalingen. Bij de korte termijn rente (Euribor) zien we sowieso nog niet veel beweging.

Afbouw stimulering ECB

Wat zijn die signalen dan wel? Allereerst natuurlijk de uitspraken van Klaas Knot, die al aangaf dat het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) afgebouwd kan worden. Dat beleid houdt de rente kunstmatig laag, dus na afbouw kan de rente verhoogd worden.

Triodos: 10 jaars deposito 0,45% omhoog

Dan de rentewijzigingen bij banken. Triodos verlaagde de rente op de internetspaarrekening afgelopen maandag naar 0,0%, maar tegelijk verhoogde deze bank haar depositorente voor de lange termijn. De rente bij 10 jaar vast ging met maar liefst 0,45% omhoog: van 0,8% naar 1,25%. Nu geeft Triodos daarmee niet de hoogste rente - het signaal is duidelijk. De hoogste rente bij 10 jaars deposito's krijg je op dit moment bij Nationale Nederlanden, die deze rente eind maart al verhoogde naar 1,7%.

Rentevisie ABN Amro

En dan hebben we ook nog de meest recente rentevisie van de specialisten bij ABN Amro. Daarin geven ze aan dat ze verwachten dat de lange rente in de loop van 2017 zal stijgen. Dat is op zich niet nieuw. Met het uitgangspunt dat de ECB eerder gaat starten met het afbouwen van het stimuleringsbeleid is de kans wel groot dat die stijging eerder ingezet zal worden.

Vraagteken maar weglaten

Normaal gesproken zou ik in de kop wel een vraagteken zetten achter 'Rentestijging op komst'. Nu heb ik ervoor gekozen dat niet te doen. De signalen zijn zo sterk dat ik wel durf uit te spreken dat die rentestijging eraan komt. Tenminste, zoals de zaken er nu voor staan. Je weet natuurlijk nooit wat er in de wereld gebeurt en verandert. Dus nee: je kunt me niet aanklagen als de rente toch niet stijgt.

Aangemaakt door Wil op 17-11-2017 17:10

Nou Anneke, we zijn een halfjaartje verder nu en en je zat er helemaal naast he. Toch je glazen bol maar eens wat oppoetsen. De rente staat precies even hoog als op de dag van je fijne blog. En dan nog te zwijgen van de behoorlijke daling die de rente (10 jaar Staat heb ik het dan over) in de weken na verschijnen van je schrijfsel.

Aangemaakt door Job op 06-04-2017 14:46

Het zou tijd worden. Maar je zult zien: de hypotheekrentes gaan eerst een paar tienden omhoog. En de gewone spaarrekeningen volgen pas later. Zo zijn de banken dan ook wel weer.

Aangemaakt door Piet Veldhoen op 12-05-2017 13:58

Pfffffff Mafiose praktijken rijken worden rijker en vooral machtiger jan met pet die spaarzaam is betaald het gelag

Aangemaakt door Fred Visser op 12-05-2017 14:00

Jaaaaaaaaaaaaaa zo is het

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.