Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: donderdag 13 april 2017 om 10:15

Nibud komt op voor mensen die willen sparen, maar waarbij het niet lukt. Ons nationaal budgetinstituut wil dat overheid en bedrijven sparen makkelijker maken. In een rapport doet het Nibud daarvoor een aantal voorstellen.

Meer vrijstellingen

De voorstellen - je kunt ze terugvinden in het rapport van Nibud: 'Geld achter de hand makkelijker maken'. Ze pleiten voor een verruiming van de vermogensvrijstelling. Daarbij gaat het niet om de vrijstelling voor belastingheffing over vermogen, maar over het maximale bedrag dat je mag hebben om recht te hebben op kwijtschelding van gemeentelijke heffingen en waterschapslasten. Dat zou omhoog moeten.

Ongemerkt sparen

Verder gaat het vooral over manieren om consumenten ongemerkt te laten sparen. Roepen dat het belangrijk is heeft geen zin: dat weet men wel - maar toch leven mensen liever bij de dag. Bedrijven zouden ons moeten helpen om geld opzij te zetten zonder dat we het merken. Pinsparen vindt Nibud in dat kader prachtig, en ze zijn ook voorstander van een soort loterij waarbij je kans maakt op prijzen als je een spaarrekening met een bepaald spaarbedrag hebt.

Te weinig geld achter de hand

Maar liefst 2,5 miljoen huishoudens hebben te weinig geld achter de hand, stelt Nibud. Dat is natuurlijk ook zorgwekkend. Toch vind ik de voorgestelde manieren van 'ongemerkt sparen' van een hoog betuttelingsniveau. Ja, financiële problemen kunnen voorkomen worden als mensen een buffertje aan spaargeld hebben.

Wiens verantwoordelijkheid?

Maar wiens verantwoordelijkheid is het nu eigenlijk om dat buffertje aan te leggen? Die van de overheid en het bedrijfsleven, of die van de consument zelf? Moeten bedrijven nu werkelijk allerlei systemen gaan optuigen om bij aankoop van een product de mogelijkheid te geven direct geld apart te gaan leggen voor reparaties of vervanging? Geen verzekering meer aanbieden bij aankoop van een smartphone, maar automatisch sparen? Of nee... allebei waarschijnlijk... Kom op zeg: wie snapt dat sparen verstandig is kan dat ook gewoon zelf gaan doen.

Automatisch sparen.. en weer opnemen

De gedachte snap ik natuurlijk: met automatisch sparen bouw je ongemerkt een buffer op. Maar kom op: wie automatisch wil sparen kan dat allang. Simpelweg even instellen in je internetbankieren. Wie dat niet op die manier doet zou het opeens wel doen op het moment dat er iets gekocht wordt? Om nog maar even te zwijgen over degenen die dat wel doen maar eigenlijk iedere maand het automatisch gespaarde bedrag ook weer terugboeken.

Not my cup of tea

Je merkt: dit stuk van Nibud is niet mijn ding. Te betuttelend. Nibud zegt dat we "vanwege psychologische factoren niet kunnen verwachten dat meer mensen uit zichzelf bewust meer geld achter de hand gaan houden". Want "het zit niet in de aard van mensen om erg met de toekomst bezig te zijn". Tja. Ik geloof het allemaal direct, maar ben toch geen voorstander van allerlei pamperende systemen. Meer van het stimuleren van eigen verantwoordelijkheid.

Aangemaakt door Job op 13-04-2017 14:31

We moeten af van mensen tegen zichzelf in bescherming nemen. Echt belachelijk dit! Mensen moeten hun verantwoordelijkheid zelf pakken. En daar moet je ze keihard op wijzen. Ik ben een groot voorstander van dit overal door te voeren. Pensioen? Eigen pensioenpot waarbij mensen zelf bewust keuzes moeten maken. Die zin alleen al: "het zit niet in de aard van mensen om erg met de toekomst bezig te zijn". De oplossing is niet om het hen dan maar uit de hand te nemen. Want dan leren ze het nooit! De oplossing is mensen gewoon dwingen om het zelf te regelen en juist wel met de toekomst bezig bent. Het is simpel: je moet het zelf regelen. Doe je dat niet, dan kan het misgaan. En als het misgaat gewoon op de blaren laten zitten.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.