Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: woensdag 19 april 2017 om 11:59

Een paar maanden geleden schreef ik al dat we aan het rondkijken waren naar een ander huis. Een interessante koop ging op dat moment niet door omdat mijn man net begon met zijn nieuwe baan. We konden niet financieren voordat zijn proeftijd van twee maanden voorbij was. Die woning ging dus aan onze neus voorbij.

Huis gekocht!

Wat wil het toeval: een paar weken geleden kwam een woning in dezelfde straat in de verkoop. Het einde van de proeftijd was in zicht dus dat financieringsprobleem was van tafel. We waren er vrij snel uit - zowel onderling als met de verkopers. De koop was rond!

Hypotheek voor nieuwe woning regelen

Dus aan de slag met de hypotheek natuurlijk. Op dit moment hebben we een hypotheek die deels aflossingsvrij is en deels afgelost gaat worden vanuit een beleggingsrekening. Prima constructie wat mij betreft, die ik ook graag wilde meenemen naar de nieuwe woning. Dat mag fiscaal - want de lopende hypotheek is van voor 2013 - als je het aanvullende hypotheekdeel maar annuïtair of lineair aflost. No problem.

Geen bank wil die beleggingsrekening

Of nou ja... no problem... totdat blijkt dat er in de praktijk geen bank meer is die een beleggingsrekening wil hebben als zekerheid voor de aflossing van de hypotheek. Dan kan het fiscaal wel mogen - als je geen bank kunt vinden die het doet is het alsnog niet mogelijk. Ik zal dus afscheid moeten nemen van m'n beleggingsrekening ben ik bang.

Aflossen of banksparen

Dan kunnen we twee dingen doen. De waarde van de beleggingen laten uitbetalen en daarmee de hypotheek verlagen. Dat mag, de tijdklem is er immers vanaf. Of de waarde op een bankspaarrekening storten en daarmee verder kapitaal opbouwen. We kiezen voor het laatste: dat blijkt bij doorrekenen gewoon gunstiger dan de lagere hypotheek. En ja... de beleggingsvariant handhaven was nog gunstiger geweest. Maar helaas, de beleggingshypotheek is duidelijk in de ban.

Druk van toezichthouders?

Toch fascinerend dat iets fiscaal mag, maar door banken niet wordt geaccepteerd. Waar zal dat vandaan komen? Er is geen wettelijke regel die de beleggingshypotheek tegenhoudt immers. Wel weten we dat de toezichthouders geen fan zijn van aflossingsvrije hypotheken. En vast ook niet van de beleggingshypotheek vanwege de onzekere uitkomst. Het zou me niet verbazen als er achter de schermen toch enige druk uitgeoefend is door AFM en DNB rondom dit onderwerp...

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.