Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: donderdag 11 mei 2017 om 09:20

Eergisteren zag ik in het nieuws verschijnen dat in Amsterdam een kwart van de woningen gekocht wordt zonder hypotheek. Ik herhaal... zonder hypotheek. Terwijl de huizenprijzen in Amsterdam de pan uit rijzen en het dus niet om kleine bedragen gaat. Kijk, als je nou een klushuis in de achterste regionen van Groningen kunt kopen zonder geld te lenen - okay. Maar in Amsterdam?

Geen hypotheek nodig bij aankoop woning

Het is geen verzinsel - de inhoud van de berichtgeving komt van De Nederlandsche Bank (DNB). We moeten niet over het hoofd zien dat in Amsterdam veel huizen verkocht worden aan expats. En aan ouders die een woning kopen voor hun (vaak studerende) kind. Als ze daarvoor hun eigen hypotheek verhogen telt dat toch als een aankoop zonder hypotheek. Op de woning die ze kopen rust immers geen lening. Bovendien wordt er behoorlijk wat kapitaal overgedragen van babyboomers aan hun kinderen door flinke schenkingen. Dat kan tot € 100.000 belastingvrij als het geld besteed wordt aan een eigen huis.

Zonder voorbehoud van financiering

Dat de woningmarkt in een aantal grote steden oververhit is, dat weten we inmiddels wel. Toch schrik ik weer als ik lees dat in Amsterdam 45% van de aankopen zonder het voorbehoud van financiering gedaan wordt. Ik kan dan alleen maar hopen dat al die kopers vooraf ontzettend goed hebben onderzocht wat hun maximale hypotheekbedrag is en echt heel zeker weten dat er geen probleem ontstaat rondom de hypotheek. Maar ja, als je (zie boven) geen hypotheek nodig hebt... dan hoef je daar ook geen voorbehoud over op te nemen natuurlijk.

DNB: geen zeepbel

Ondanks de flinke stijging van de woningprijzen vindt DNB niet dat er sprake is van een 'kredietgedreven zeepbel'. Wel ziet de centrale bank ook wel dat we erg veel kunnen lenen. Meer zelfs dan voordat de crisis uitbrak. Niet door de ruime leennormen - die zijn immers flink aangescherpt in de loop der jaren - maar door de enorm lage hypotheekrente. Natuurlijk spelen de hogere inkomens ook een rol.

Woningmarkt in drie delen

Het is overigens niet zo dat de woningmarkt in heel Nederland zo super loopt. DNB spreekt van een driedeling: oververhitting in de grote steden, aantrekkende markt in de gebieden daar omheen, maar een achterblijvende woningmarkt in gemeenten die verder van de steden liggen. Het is dus niet overal halleluja bij het verkopen van een woning.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.