Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: 11-5-2017 om 16:31

Vorig week las ik een leuk onderwerp van een collega van mij. Helaas kon ik het gehele bericht niet lezen. In het korte bericht stonden in ieder geval harde uitspraken namelijk:

Het valt mij op dat hypotheekadviseurs regelmatig voor ‘aankoopmakelaar’ spelen. Dan worden de aankoopkosten bij de hypotheekkosten opgeteld. Op papier is de aankoop dan gratis. Met deze truc zijn de aankoopkosten fiscaal aftrekbaar.

Dit is fraude, maar zorgt ook voor een ongelijk speelveld tussen makelaars en hypotheekadviseurs. Een aankoopmakelaar kan deze truc immers niet toepassen, aldus Van Luijk. Hij roept de AFM op om in actie te komen en te onderzoeken hoeveel adviseurs op deze manier misbruik maken van de wet.

Wie regelmatig mijn blog leest, weet dat ik niet positief ben over makelaars. In de afgelopen 25 jaar zijn de "goede makelaars" die ik heb gesproken op 1 hand te tellen. Terugkomend op het artikel van mijn collega, kan ik niet voorstellen dat een hypotheekadviseur 100% op de stoel van de aankoopmakelaar gaat zitten. Ten eerste is de hypotheekadviseur al verplicht om de koopakte van zijn klant goed door te lezen. In deze akte staan namelijk de ontbindende voorwaarden. Bovendien komt het zeer vaak voor dat een adviseur namens zijn klant de onderhandelingen doet. Veel kopers zijn zenuwachtig en vinden het eng om dit zelf te doen. Een adviseur kan dan het praatje voor de klant doen. Hierbij aangetekend dat het niet verstandig is om als hypotheekadviseur mee te gaan naar de woning die gekocht wordt. Zolang dit laatste niet gebeurt, blijf je als adviseur op een afstand. Het onderhandelen zie ik dan ook als geen probleem. Misschien dat de AFM hier anders over denkt, maar tot op heden hebben zij dit onderwerp nog nooit aangekaart.

Tot slot nog de taxatie, die ook geregeld moet worden. Heel veel adviseurs regelen de taxatie omdat zij ook de hypotheek moeten regelen. Tegenwoordig zijn er strenge regels met betrekking tot taxaties. Deze moeten worden aangevraagd bij het NWWI. Waarom niet een klant helpen als adviseur?

Het is logisch dat deze handelingen gratis zijn. Mijn collega noemt dit een truc omdat makelaarskosten niet fiscaal aftrekbaar zijn en advieskosten wel. Ik noem het werkzaamheden die erbij horen. Hetzelfde is van toepassing voor het afsluiten van een woonlasten- en risicoverzekering. Dat sommige adviseurs en banken hier extra kosten voor in rekening brengen vind ik niet normaal. Anders gezegd: een klant bij mij betaalt 1 bedrag aan advieskosten (starter € 2.000 en een doorstromer € 2.500). Voor dit bedrag regel ik alles van A tot Z. Indien een klant bepaalde dingen zelf wil regelen of bepaalde verzekeringen niet wenst, is dat totaal geen probleem. De advieskosten wordt hierdoor niet minder daar deze berekend zijn op het afsluiten van de hypotheek. De overige "extraatjes" zijn dus gratis!

Dat mijn collega spreekt over "fraude" vind ik totaal onzin. Hoeveel makelaars hebben er geen "deal" gesloten met hypotheekadviseurs om klanten door te sturen. Zij ontvangen daar ook nog een leuk bedrag voor. En de hypotheekadviseurs die taxaties regelen voor hun klanten en daarvoor ook nog een bedrag ontvangen. Indirect extra verdienen aan je eigen klanten zonder dat zij dat zelf weten, dat noem ik "fraude".

Als ik volgende keer toevallig weer eens de AFM spreek, zal ik dit onderwerp eens op tafel leggen. Hun mening kunt u dan lezen in een blog van mij.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.