Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: vrijdag 12 mei 2017 om 11:17

Gisteren keek ik bij wijze van uitzondering eens TV. Doe ik niet zo vaak, maar ik vond het toch wel interessant hoe zowel Ajax als Og3ne het zouden doen dus deed ik een avondje bankhangen. Zappend tussen de voetbalwedstrijd en het Eurovisie Songfestival kwam ik natuurlijk ook reclame tegen. Zoals die van de Staatsloterij... over de bijzondere extra trekking.

Loterijverlies verhaal

Toen ik die commercial langs zag komen dacht ik: 'oh ja, daar was wat mee'. Natuurlijk was ik het hele Loterijverlies verhaal alweer bijna vergeten. Dat gedoe over de winkansen, die kleiner bleken dan de Staatsloterij jarenlang had gecommuniceerd. Waar Ferdy Roet bovenop sprong met zijn claimstichting Loterijverlies. Hij kreeg op zich gelijk, alleen liepen de onderhandelingen over compensatie op niets uit.

Stichting Staatsloterijschadeclaim

Wat ik niet eens had meegekregen was dat er inmiddels ook een andere stichting mee bezig was - de Stichting Staatsloterijschadeclaim. Een hele mond vol zeg. Een stichting die geen inschrijfgeld rekent en geen no cure, no pay fee. Dat is al een hele stap vooruit qua claimstichting zou ik denken.

Gratis Staatsloten als compensatie

Die stichting Staatsloterijschadeclaim heeft nu met de Staatsloterij een deal gesloten over een bijzondere extra trekking. Op 27 mei is er een trekking van de Staatsloterij, speciaal voor iedereen die gedupeerd zou zijn in de periode tussen 2002 en 2007. Die mensen kunnen gratis loten krijgen om mee te doen met deze trekking. Detail: als je meedoet geef je daarmee aan verder geen gerechtelijke stappen te ondernemen.

Goed geregeld

Ik zeg: goed geregeld, niets meer aan doen. Dat is Ferdy Roet natuurlijk niet met me eens. Die vindt de compensatie een schijntje en is ervan overtuigd dat er veel meer te halen is. Hij noemt de regeling 'een belediging voor de bedrogen deelnemers'. Vindt dat de Staatsloterij de volledige aankoopbedragen van gekochte loten in de 'bedrogperiode' moet vergoeden. Maar ja, dat krijgt hij heus niet voor elkaar.

Makkelijk klagen als je niet hebt gewonnen

Het blijft immers zo dat het makkelijk klagen is over een loterij als je niets gewonnen hebt. Dat van al die klagers bijna niemand echt over die winkansen heeft nagedacht toen ze hun loten kochten. Dat ze dat kopen van loten echt niet hadden gelaten als de winkansen wel goed waren gecommuniceerd. In mijn ogen is deze gratis extra trekking daarom een mooi cadeautje waar spelers van de Staatsloterij mee in hun handen mogen knijpen. En de winkansen bij die trekking? Maakt toch niet uit... de loten zijn gratis!

Aangemaakt door pieter klaasse op 19-05-2017 19:40

De Staatsloterij maakt zich opnieuw schuldig aan eenzelfde bedrog. Door gratis loten uit te geven aan mensen die zelfs nog nooit een staatslot van dichtbij hebben gezien, is er een massale verdunning opgetreden in de winstkansen van degenen die bewezen deelnemer waren in de bedrogjaren. De ombudsman geeft me weliswaar gelijk, maar gaat hier niets aan doen. De Staatsloterij maakt het allemaal niet uit. Die hebben een bepaald bedrag voor de compensatie uitgetrokken en laten opnieuw een veel te hoog aantal loten meespelen.

Aangemaakt door M.Vos op 17-05-2017 01:45

Naive reactie. Het is gewoonweg bedrog. Als je meespeelt ga je nier ervan uit dat je winstkansen verlaagd worden door ook niet verkochte loten in de trekking mee te nemen. De rechter heeft het bedrog vastgesteld. Het bedrog gaat nog verder. Staatsloterij is tot overeenstemming gekomen met de kleinste claimstichting, wiens bestuursleden nauwe banden hebben met de staatsloterij. Deze stichting en hun bestuurders hebben met name goed voor zichzelf gezorgd en NIET voor de miljoenen gedupeerden die ze vertegenwoordigen. De stichting ontvangt maar liefst € 7 ton als tegemoetkoming in de gemaakte kosten. Daar boven op worden de nog te maken kosten vergoed tegen een riant uurtarief. Als dat niet kassa is. En dit alles over de rug van de benadeelden spelers. Als er 40 miljoen loten te vergeven zijn op een prijzengeld van € 12 miljoen, teluit je winstkans. De hele overeenkomst zou de staatsloterij € 30 miljoen kosten. Dit zou de held zijn van het vermogen van de staatsloterij. Meer zat er niet in, omdat de financiële middelen van de staatsloterij onvoldoende waren voor een hogere vergoeding. Gemakshalve vergeet men dat de staat als aandeelhouder jaarlijks € 90 miljoen dividend eruit haalt. Laat de overheid dat geld maar eens terugstorten, dan is er genoeg geld voor een betere prijzenfestijn of vergoeding voor de benadeelden. Als hè de zaak besodemieterd, en de rechter heeft dat vastgesteld, dan moet er een redelijke vergoeding voor de benadeelden tegen over staan , en niet z'n fooi.

Aangemaakt door Marc op 16-05-2017 14:26

Ik vind dat er hier toch extra geclaimd zou moeten kunnen worden. Stel dat je een loterij opzet met 1 miljoen loten. Je weet dat er per trekking 100 duizend verkocht worden, dan is de kans dat je uit moet keren maar 10 procent. En daar ga je als deelnemer toch niet vanuit? Je gaat er vanuit dat een hele groep mensen loten kopen en dat van dat geld een groot deel aan prijzen uitgekeerd wordt. Dan vind ik dit echt fraude. Maar het zou kunnen dat ik het verkeerd heb begrepen?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.