Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: dinsdag 16 mei 2017 om 10:45

Jawel... er is weer een claimstichting actief. De Stichting Woekerrente liet afgelopen zaterdag in Vara's Kassa van zich horen en bereidt naar eigen zeggen een miljoenenclaim voor. Ze willen compensatie claimen voor huiseigenaren die teveel hypotheekrente hebben betaald.

Risico opslag in de hypotheekrente

Hoezo teveel hypotheekrente? Die bepaalt een bank toch gewoon helemaal zelf? Ja - maar het gaat om de risico-opslag die verwerkt zit in de hypotheekrente. Die opslag is afhankelijk van de verhouding tussen de hoogte van jouw hypotheek en de waarde van je huis (het 'verstrekkingspercentage'). Hoe meer je leent ten opzichte van de woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Dus rekenen ze dan (bij hypotheken zonder NHG) een hogere rente. Dat is op zich logisch.

Opslag loopt door terwijl risico lager is

Nu is de waarde van een huis een momentopname. Bij het afsluiten van de hypotheek wordt de woning getaxeerd en op basis daarvan bepaalt de hypotheekbank de rente. Met daarin dus die risico-opslag. Alleen kan de woningwaarde in de loop van de jaren aanzienlijk veranderen. Bovendien kan de openstaande hypotheek lager worden door aflossingen. Daardoor kan de situatie ontstaan dat het actuele verstrekkingspercentage flink gedaald is. Zodanig, dat de risico-opslag verlaagd zou kunnen worden, omdat de hypotheek in een lagere 'risicoklasse' terechtgekomen is. Die risicoklassen zie je terug in de rentetabellen (bijvoorbeeld tot 70% marktwaarde, tot 90% marktwaarde... dat).

Wat doet jouw bank?

De manier waarop banken met die situaties omgaan verschilt sterk. Bij de één kun je op ieder moment vragen om een aanpassing van de hypotheekrente. Bij de ander kan dat alleen aan het eind van een rentevastperiode. Er zijn ook banken die dat automatisch doen, omdat ze bijhouden hoe het zit met de risicoklasse bij elke aflossing die je doet. Dat kan nogal een verschil maken in de rente die je voor je hypotheek betaalt in de loop der jaren. De Consumentenbond heeft een heldere tabel gepubliceerd van de werkwijze van de verschillende hypotheekverstrekkers rondom de rente-opslag.

Stichting Woekerrente

Allemaal waar. Er zijn verschillen. En er zijn inmiddels ook regels. Op de renteherzieningsdatum zijn banken verplicht het nieuwe rente-aanbod te baseren op de actuele situatie. Daar moeten banken zich natuurlijk aan houden. Dat zegt echter niets over tussentijdse aanpassingen. Maar nu dan die Stichting Woekerrente. In het bestuur zitten een paar mensen die gespecialiseerd zijn in claimgedoe. De secretaris - Rob Okhuijsen - is van beroep gewoon echt 'bestuurder van claim- en settlement stichtingen'. De betrokken advocaat - William Schonewille - is ook betrokken geweest bij zo ongeveer elke financiële claimstichting die we kennen.

Geld ruiken

Wie vaker mijn blogs bij HomeFinance leest weet dat ik geen fan ben van claimstichtingen. Verre van zelfs. Ook hier weer... achteraf compensatie eisen voor situaties die nu als oneerlijk gezien worden. Een goede hypotheekadviseur let al sinds jaar en dag op de manier waarop banken omgaan met hun rente-opslag. Er wordt ook al sinds jaar en dag regelmatig over geschreven, dat het iets is om op te letten bij het afsluiten van een hypotheek. Maar mensen verdiepen zich niet in de financiële beslissingen die ze nemen. En als dan achteraf blijkt dat het beter had gekund, dan gaan ze miepen. Zo'n claimstichting ruikt geld en springt er bovenop. Gaat bij Radar of Kassa zitten en zegt dat ze compensatie kunnen krijgen. Laat de geur van geld fijn in de neuzen van die ongeïnteresseerde consument stromen. Gesteund door zowel de Vereniging Eigen Huis als de Consumentenbond. Ha! Geld terug! Dan zijn ze opeens wel geïnteresseerd natuurlijk.

Geen inschrijfgeld - no cure, nu pay

Ze doen het slim. Je hoeft geen inschrijfgeld te betalen om mee te doen. Alleen als je geld krijgt moet je daar een percentage van afstaan. Als je lid bent van de Consumentenbond of VEH is dat 15%, anders 20%. Totdat er resultaat is worden de kosten betaald door een externe financier: Claims Funding International (CFI). De bestuurders krijgen € 250 per uur... voor hen is het dus echt niet 'no cure, no pay'.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.