Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: dinsdag 16 mei 2017 om 15:49

Gisteren in Tros Radar ging het maar weer eens over de boeterente die je moet betalen als je met je hypotheek overstapt naar een andere bank. Dat zal ook vast niet de laatste keer zijn, want we zijn nog lang niet waar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat we zijn met het berekenen van de oversluitboete. Zolang er schokkende voorbeelden te produceren zijn met heftige bedragen in het nadeel van de consument zal Radar hier aandacht aan blijven besteden.

Leidraad twee maanden oud

Het is een kleine twee maanden geleden dat de AFM met een leidraad kwam voor het berekenen van de boeterente bij het voortijdig aflossen van een hypotheek. We hebben het immers over een oversluitboete - alsof je die alleen maar betaalt bij het oversluiten van je hypotheek. Ondertussen betaal je die boete ook als je een hypotheek uit eigen middelen aflost. Gewoon, je lost eerder af dan je had afgesproken en dat is niet omdat je je huis verkoopt. Maar goed, twee maanden dus. Terwijl banken van de AFM tot het eind van dit jaar de tijd hebben gekregen om hun boeterente berekeningen aan te passen aan de leidraad.

Banken berekenen boeterente verkeerd

De AFM had al geconcludeerd dat veel banken het niet goed deden met die oversluitboete. Dat hebben de mannen achter Ikbenfrits.nl nog even overgedaan in opdracht van de Consumentenbond. De conclusie kan niet verrassend zijn: de banken voldoen niet aan de leidraad. Alle banken doen het op één of meerdere vlakken verkeerd. Dat wisten we eigenlijk al - de AFM heeft niet voor niets die leidraad gemaakt. Hadden Ikbenfrits.nl en de Consumentenbond werkelijk verwacht dat dit na twee maanden allemaal al veranderd was? Meer dan een half jaar voordat het van de AFM moet?

Oversluitboete Rabobank slechter dan voorheen?

Eén stukje uit de uitzending riep vragen bij me op. De stelling dat er banken zijn die hun boeteberekening hebben veranderd aan de hand van de leidraad, maar dat die daardoor slechter is geworden. Rabobank en Obvion staan daarbij, grote namen zou ik toch zeggen. De uitleg was mager - ik snapte 'm niet dus ik zou verwachten dat veel consumenten het ook niet begrijpen. Iets over dat er eerst gerekend werd met maandlasten en nu met rente, en dat de oude berekening duizenden euro's beter uitpakte voor de klant. Wie het me kan uitleggen... graag!

In de reactie van de Rabobank op de site van Radar lees ik in elk geval dat de oude berekening in 20% van de gevallen slechter was dan de leidraad. Dat mocht niet, dus pasten ze de berekening aan. Dat dit kennelijk voor 80% een hogere oversluitboete oplevert... tja, ze willen wel transparant zijn en dezelfde berekening gebruiken voor iedereen. Anders krijgen ze daar weer gedoe over.

Promotie voor claimclub

Ik ben best blij dat dit onderzoek gedaan is. Het geeft veel meer helderheid over welke banken de meeste fouten maken en op welke vlakken. Als de Consumentenbond en Radar zich ermee bemoeien is de kans meestal groter dat er snel actie op ondernomen wordt. Dus dat is prima. De aandacht voor het onderwerp zorgt er ook voor dat consumenten beter opletten en kritischer zijn - dat juich ik alleen maar toe.

Toch zat ik de hele tijd te wachten totdat die Michiel Lensink van Ikbenfrits.nl iets zou roepen over zijn claimclub Oversluitclaim. Want eigenlijk denk ik dat dit hele item daarop aanstuurt - het promoten van het meedoen aan de massaclaim die hij wil vorderen. Hij heeft me niet teleurgesteld, maar het duurde wel lang. Pas aan het eind van het item gebruikte Lensink de term 'oversluitclaim' en noemde niet eens de mogelijkheid om in te schrijven. Dat komt ongetwijfeld in een volgende update van de oversluitboete soap.

Aangemaakt door Simon le Bon op 01-06-2017 14:50

Wat ik in elke berichtgeving over dit onderwerp (vervroegd aflossen) mis, is dat de leidraad van de AFM niet in twijfel wordt genomen. De leidraad is niets anders dan een contantwaarde-berekening. Een contantwaarde-berekening is eigenlijk gewoon een berekening van de gederfde inkomsten en niet -zoals de banken beweren- het werkelijke financiële nadeel dat de bank ondervindt.

Aangemaakt door Bart op 18-05-2017 09:57

Ik vind het goed dat dit soort initiatieven komen. Ik kan best voorstellen dat claiminitiatieven een slechte naam hebben maar door dit in te zetten zie je in ieder geval dat de bedrijven die aangeroepen worden gedwongen zijn om wat te doen. Dat mensen daar iets aan verdienen vind ik wel terecht.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.