Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: dinsdag 16 mei 2017 om 17:11

De titel zegt het al, de adviseurs moeten weer examen doen om hun klanten te woord te staan. Binnen twee jaar (periode 1 april 2017 tot 1 april 2019) moet het examen positief behaald zijn, anders is het over en sluiten. Het gaat hier trouwens over meerdere examens. Afhankelijk waar een adviseur advies ingeeft, moet hij examen voor doen. Betreffende mijn toko ging het deze keer om twee examens. Ik adviseer namelijk niet meer in alle verzekeringen.

Op 5 november 2014 kon u in mijn blog lezen dat het examen niet gemakkelijk was. Tsja als je vragen krijgt die niet terug te vinden zijn in het boek dan wordt het moeilijk studeren. Bovendien waren er tal van items bij die direct in de prullenbak gedeponeerd konden worden. Helaas teveel onderwerpen leren waarover ik nooit advies zou geven. Waarom leren hoe je een schip moet verzekeren terwijl dit nooit aan de orde komt.

Vanaf 1 april 2017 heb ik direct het boek besteld en aan de slag gegaan. Helaas waren er geen proefexamens bij. Gelukkig via een andere instantie wel wat proefexamen vragen kunnen inkopen. Het eerste examen, Zakelijke Verzekeringen, verliep zeer voorspoedig. Tot mijn grote verbazing waren bijna alle vragen terug te vinden in het boek. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ik gemakkelijk slaagde namelijk met een 10. Hierbij opgemerkt dat ik wel drie weken de tijd had genomen voor dit examen.

Het tweede examen, Hypothecair Krediet, had ik welgeteld 9 dagen voor om te leren. Eigenlijk was dit te kort omdat het zakelijk ook in die dagen nog extreem druk was. Helaas waren er voor dit examen geen oefenvragen voorhanden. Het examen verliep dan ook minder voorspoedig. Het eindresultaat was wel positief namelijk een 6. Hierbij merk ik wel op dat de vragen goed te doen waren. Geen schimmige vragen en ook deze keer duidelijke antwoorden.

De eerdere klachten die ik had in 2014 heb ik deze keer niet. Natuurlijk kan het nog beter. Ik ben een groot voorstander dat iedere instantie die examens aanbieden ook hetzelfde leerboek hanteren. Nu "schrijft" iedere instantie zijn eigen studieboek. Dit betekent ook dat de onderwerpen soms anders worden omschreven. Ik bedoel hiermee korter / uitgebreider. Bovendien vind ik dat als je iets aanbiedt daar oefenvragen bij moeten zitten. Aangezien ik snel van start ben gegaan was dit bij het tweede examen niet aan de orde. De studiecentra sturen namelijk hun leraren op examen om zodoende oefenvragen te kunnen maken.

Natuurlijk ben ik blij met de resultaten die ik behaald heb. Ik ben geslaagd en kan mijn toko weer een paar jaar runnen. Toch blijft deze werkwijze knagen aan mij. Ik heb een 6 behaald voor een onderdeel waar ik dagelijks mee bezig ben en een 10 waar ik veel minder mee te maken heb. Dit klopt niet, maar ik kan dit helaas niet veranderen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.