Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: woensdag 24 mei 2017 om 10:48

Gisteren zag ik al een kop langskomen in m'n nieuws: 'Zes op de tien werkgevers hebben personeel met financiële problemen'. Ik dacht nog zoiets als... ja, dat is niet zo gek. Werkgevers hebben meestal meerdere werknemers en we weten dat er best veel mensen met geldproblemen zijn. Vond het dan ook niet eens nieuws waar ik verder naar moest kijken.

Rapport en website Nibud

Nu snap ik waar het nieuws vandaan kwam: er werd een nieuwe website gelanceerd. Ons Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gisteren een rapport uitgebracht 'Personeel met schulden'. Bij dat rapport lanceerden ze meteen maar even een website: Financieelgezondewerknemers.nl. Koningin Maxima had de eer om de site de lucht in te helpen. Niet gek, want zij doet van alles op het gebied van financiële bewustwording enzo.

Ontslag door financiële problemen?

Even verder kijkend naar het bericht dat ik hierboven noem zie ik dat een derde van de werkgevers financiële problemen van werknemers een reden vindt om een contract niet te verlengen. Voor bijna één op de vijf is het een reden voor ontslag. Huh? Een werknemer ontslaan omdat hij het financieel moeilijk heeft? Dat maakt z'n geldsituatie in elk geval niet beter...

Financiële fitheid van werknemers

Ik zie ook niet goed waarom je iemand zou ontslaan omdat hij geldproblemen heeft. Wel kan het natuurlijk goed zo zijn dat hij daardoor niet goed functioneert. Geldzorgen geven veel stress, slecht slapen, minder concentratie, dat soort dingen. Daarom is het voor een werkgever dan ook hartstikke zinvol om een werknemer hulp te bieden bij financiëe problemen. Niet alleen uit sociale overwegingen maar ook zakelijk - iemand die goed in z'n vel zit functioneert simpelweg beter. Of, zoals Olaf Simonse van Wijzer in geldzaken zegt, 'de financiëe fitheid is onderdeel van duurzame inzetbaarheid van de medewerker'.

Werkgever die helpt bij geldproblemen?

Wat kan een werkgever voor je doen als je financieel moeilijk zit? Het is natuurlijk allemaal hartstikke persoonlijk en privacygevoelig. Moet je baas zich daarmee bemoeien? Nou ja, moeten... het is wél een goed idee in elk geval. In een grijs verleden heb ik wat dingen gedaan als budgetcoach, en één van die dingen was werk voor De Sociale Raadsvrouw. Dat bedrijf doet niet anders dan werknemers begeleiden met hun geldzaken, in opdracht van werkgevers. Ik heb in die tijd dus ook gewerkt met werknemers die lastig zaten. Geloof me, daar bij gaat het heus niet alleen om mensen met een minimumloon. Ook goed verdienende mensen komen door allerlei omstandigheden in geldproblemen.

Trots opzij

Een werkgever kan alleen niet in actie komen als jij niet aangeeft wat er aan de hand is. Het vergt nogal wat van je om naar je baas te stappen en te vertellen dat je financieel moeilijk zit. Dat je daardoor stress hebt, wellicht ook relatieproblemen, slecht slaapt en minder functioneert. Misschien moet je dan wel toegeven dat je teveel geld uitgeeft aan het één of ander. Of zelfs een kostbare verslaving hebt. Je verwacht waarschijnlijk niet dat jouw werkgever bereid is om je daarbij te ondersteunen. Toch zijn veel werkgevers wel degelijk bereid om je te helpen. Niet door je geld te geven, maar wel met begeleiding. Dus zet je trots opzij en neem iemand op je werk in vertrouwen!