Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: dinsdag 30 mei 2017 om 10:49

We kunnen het er wat mij betreft niet vaak genoeg over hebben: de financiële opvoeding van onze kids. Als ik dan lees dat Nederlandse tieners relatief weinig financiële kennis hebben... dan vind ik dat bijzonder jammer. Toch verbaast het me ook weer niet. Zowel opvoeding als genen spelen een rol bij hoe bewust kinderen met geld bezig zijn. Als ouders niet goed met geld omgaan, kunnen hun kinderen dat meestal ook niet. Natuurlijk is er wel een rol voor de scholen weggelegd om de kennis en het bewustzijn als het over geld gaat in ieder geval wat te vergroten. Maar toch. Die ouders...

Kinderen van ouders met schulden

Nibud heeft jarenlange ervaring met alles over schulden en financieel gedrag. Haar conclusie is dat kinderen van ouders met schulden opvallend vaak zelf ook in geldproblemen komen. Terecht nuanceert Tamara Madern dit tot de stelling dat schulden op zich het probleem niet zijn, maar wel hoe ouders daarmee omgaan. En dat is het natuurlijk. Schulden zijn niet altijd één op één verbonden met financieel onverstandig gedrag. Ze kunnen ook ontstaan door omstandigheden van buitenaf. Ik denk zelfs dat ouders die op zo'n moment heel bewust omgaan met hun geldzaken en de kinderen daarvan mee laten leren, dat die juist een positief effect kunnen hebben op het financiële gedrag van kun kroost.

Rijkeluiskindjes in problemen

Andersom kunnen ouders met ruime inkomens en banksaldi enorm de mist in gaan met hun financiële opvoeding. Als hun kinderen niet leren dat ze geld maar één keer kunnen uitgeven... dat het een keer op is... dat het handig is om te budgetteren... dat geld lenen toch echt geld kost... dan kan dat behoorlijke problemen opleveren. Ooit moeten ze op eigen benen staan, ook financieel. Niet ieder kind van rijke ouders heeft later zelf ook een hoog inkomen. Of wel, maar smijt het geld over de balk waardoor het toch misgaat.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Whow, wat een dooddoener. Toch is het wel waar: als je als ouders het goede voorbeeld geeft in de omgang met geld is de kans veel groter dat jouw kinderen ook verstandig zijn met hun centen. Dus is het belangrijk om bewust bezig te zijn met uitgaven. Niet alleen als je weinig te besteden hebt, juist óók als er geld genoeg is. Simpelweg om de kids te laten zien hoe het moet. Daar hebben ze later enorm veel voordeel van.

Onzinnige uitgaven aan Google Play

Doe ik het zo goed dan, met mijn kinderen? Ik kan het allemaal wel leuk opschrijven, maar hoe gaat het in de praktijk? Ze zijn nog jong: 10 en 12, en ik doe behoorlijk mijn best. Heb zelf van mijn ouders gelukkig goed geleerd om netjes met geld om te gaan en breng dat graag over. Toch kan ik nog niet zeggen dat ik effect zie. Vooral m'n jongste is erg impulsief in zijn wensen en aankopen. Gelukkig maar dat ik zijn zakgeld al vanaf het begin splits in 'portemonneegeld' en 'spaargeld'. Dat spaargeld, daarbij beslissen wij mee over de uitgaven. Zo behoed ik ze voor het uitgeven van al hun geld aan spullen die in onze ogen onzinnig zijn. Aankopen in games bijvoorbeeld ... die Google Play kaart, die kopen ze maar van hun portemonneegeld. Toch lopen die spaarsaldi ook weer niet echt hoog op want tja - Lego, dat vinden wij geen onzinnige uitgave. Gelukkig hebben we ook nog een jeugdspaarrekening voor ze waar ze niet zelf aan kunnen komen!

Geld oppe-maken!

Dat sparen - dat dwingen we dus in feite af. Ze doen het niet omdat ze echt zien dat ze moeten sparen voor grote wensen. Het lastige is dat ze die grote wensen niet hebben. Of wel hebben, maar minder belangrijk vinden dan het af en toe kopen van een kleinere Legodoos. De echt grote wensen vervullen ze dan wel als ze jarig zijn. Dat nut van sparen gaan ze nog wel een keer zien. Tenminste, dat hoop ik dan maar... want anders is het mijn schuld. Of nee, die van mijn man... zijn genen zijn meer van het 'geld oppe-maken'. Dat is hoe Italiaanse opa het altijd zegt en die genen - daar kan ik natuurlijk niet omheen.