Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: woensdag 7 juni 2017 om 08:43

Vorige week kwam het Nibud met een nieuwe rekentool: de WerkZorgBerekenaar. Deze tool is bedoeld voor ouders van jonge kinderen, om te berekenen hoe zij financieel het slimst omgaan met hun werkuren. Moeten ze meer of minder gaan werken en wie dan? Uit doorberekeningen blijkt dat wat de meeste stellen doen (vrouw stopt of gaat minder werken, man zelfde of meer) helemaal niet het meest gunstig uitpakt qua centen... Voor veel stellen blijkt het financieel beter om allebei parttime te gaan werken. Oók als het uurloon van de man hoger ligt.

Gevolg van ons belastingsysteem

Dit is een gevolg van de manier waarop ons belastingstelsel in elkaar zit. En dan niet de belastingheffing in de schijven, maar het systeem met heffingskortingen en toeslagen. Dit effect is niet gemakkelijk te berekenen voor consumenten. Daarom heeft het Nibud deze WerkZorgBerekenaar gelanceerd. Hierin kun je met je werkgegevens doorrekenen wat voor jullie gunstiger uitpakt qua urenverdeling. De volgende vraag is of de gewenste urenverdeling ook geregeld kan worden bij de werkgever, maar dat is een volgende stap.

Die kromme armoedeval

De heffingskortingen en toeslagen maken het belastingsysteem nodeloos ingewikkeld. Nu is dat niet zo'n ramp als het gaat om een paar euro verschil bij tweeverdieners. Veel erger is het dat we zoiets kennen als de 'armoedeval'. Het effect dat voor de echt lage inkomens meer werken serieus geld gaat kosten. Gaan ze meer uren werken, dan houden ze netto minder over. De oorzaak zit in al die regelingen met toeslagen en heffingskortingen en kwijtscheldingen en weet ik niet wat. Dat is toch echt zo krom als een ... fietsband!

Alle plakkers eraf, met schone lei verder

Het is een beetje pleister op pleister, ongeveer zoals ik laatst mijn fietsband probeerde te plakken. Plakker over plakker omdat er toch nog wat lucht ontsnapte. Dat werkte natuurlijk van geen kanten - dus uiteindelijk heb ik alle plakkers eraf getrokken en met één nieuwe plakker de band weer goed gekregen. Misschien is dat een goed idee voor ons belastingsysteem?

En als we dan toch bezig zijn....

Tja, en als we dan toch bezig zijn... is het dan misschien een idee om eens serieus te gaan kijken naar de mogelijkheden van een basisinkomen? Er wordt in verschillende gemeenten wel wat mee geëxperimenteerd, maar daarbij is geen sprake van onvoorwaardelijke basisinkomens voor iedereen. Het zijn experimenten met groepen mensen die al heel lang bijstand ontvangen bijvoorbeeld. Ook Tros Radar ziet er wel wat in, maar dan specifiek gericht op een basisinkomen voor werkloze 55-plussers. Ook geen onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen dus, meer een plakker voor het probleem dat 55-plussers niet meer aan de slag komen.