Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: woensdag 14 juni 2017 om 11:04

Wie een hypotheek afsluit, heeft als groot voordeel de hypotheekrenteaftrek. Fiscaal gezien zit de hypotheek dan in box 1: de box voor inkomen uit werk en woning. De afgelopen maanden heb ik regelmatig mails ontvangen van huizenbezitters die vragen of hun box 1 hypotheek overgeheveld kan worden naar box 3: de box voor inkomen uit sparen en beleggen. Waarom zouden huizenbezitters naar box 3 willen?

U moet dan denken aan bijvoorbeeld de volgende (fictieve) situatie:

  • Waarde woning: 300.000 euro
  • Lopende hypotheek 50.000 euro
  • Hypotheekrente: 3 procent
  • Eigen middelen 100.000 euro
  • Box 3 vrijstelling 50.000 euro (2 personen)

In deze situatie is er geen renteaftrek meer. Het Eigen Woning Forfait van 2.250 euro (0,75% van 300.000) is hoger dan de betaalde hypotheekrente van 1.500 euro. Door nu de hypotheek als box 3 schuld te zien, hoeft er geen belasting te worden betaald over de eigen middelen. Als deze huizenbezitter met zijn eigen middelen een leuk rendement maakt op de beurs dan is het logisch dat hij / zij zijn eigen middelen niet wil aan wenden ter aflossing van de lopende hypotheek. Iedereen wil uiteindelijk geld verdienen.

Theorie: overhevelen lijkt simpel

Terug naar het overhevelen naar box 3. U zou denken dat dit heel simpel is. U geeft namelijk door aan de fiscus via uw belastingaangifte dat de hypotheekschuld naar box 3 is gegaan. In werkelijkheid blijkt deze simpele stap niet mogelijk. Een box 1 hypotheek is en blijft namelijk een box 1 hypotheek volgens de fiscus. Er zijn twee mogelijkheden dat een box 1 hypotheek wordt overgeheveld naar box 3 (volgens de fiscus):

  • Het aflossingsschema wordt niet gevolgd (er wordt te weinig afgelost)
  • Looptijd van de hypotheek is te lang (geldt alleen voor starters)

Indien het aflossingsschema niet wordt gevolgd, krijgt een huizenbezitter een paar jaar de tijd om dit op orde te brengen. Conclusie: deze box 3 truc kunnen we dus schrappen, het is namelijk te tijdrovend.

Tot slot de laatste mogelijkheid: het verlengen van de looptijd van de hypotheek. Dit is mogelijk, maar helaas zal een bank hier niet aan meewerken. Ook hierbij dus de conclusie dat dit door tegenwerking van de banken niet mogelijk is.

Praktijk: overhevelen vaak niet mogelijk

Het overhevelen van een box 1 schuld naar box 3 lijkt simpel maar in werkelijkheid is het “niet” mogelijk. Dit is natuurlijk zeer vreemd. Waarom mag een huizenbezitter niet zelf beslissen in welke box zijn lopende hypotheek zit??

Aangemaakt door Wet Hillen op 19-06-2017 12:17

Indien het eigenwoningforfait hoger is dan de hypotheekrente bestaat er nog steeds een aftrek. Zie voor meer informatie: https://www.homefinance.nl/hypotheek/informatie/eigenwoningforfait.asp