Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: vrijdag 16 juni 2017 om 15:58

Gisteren zijn wij tot overeenstemming gekomen over de verkoop van ons huis. Dat is natuurlijk heel fijn en loopt qua timing precies zoals ik gehoopt had. Ik moet zeggen: ik vind het wel leerzaam om op de stoel van de verkoper te zitten. Daarmee krijg ik wel een beetje een ander inzicht in hoe het voelt op de woningmarkt. Als hypotheekadviseur had ik destijds toch vooral met kopers te maken. Het hele traject rondom de verkoop van een woning ging daarbij een beetje langs me heen. Voor de adviseur is dat natuurlijk alleen maar interessant in het kader van de financiering van de nieuwe woning, eventuele overbrugging en timing.

Eerst kopen, dan verkopen... stom?

Ik moet zeggen dat ik de aankoop van onze nieuwe woning niet zo breed had verteld. Hoe blij we er ook mee waren, we schreeuwden het niet van de daken. Toen ons huidige huis in de verkoop kwam kregen veel mensen in onze omgeving pas in beeld dat we met verhuizen bezig waren. Daarbij wekte onze keuze om eerst te kopen en dan pas te verkopen veel verbazing op. Zelf stond en sta ik volledig achter die keuze, maar dat kon niet iedereen zich voorstellen.

Risico van de keuze

Die keuze maakten we omdat we kieskeurig waren in waar we naartoe wilden. Specifiek in die ene plaats en qua huis wilden we erop vooruit gaan. Groter dus. Omdat onze huidige woning op zich gewoon prima is zagen we niet veel huizen langskomen die voor ons interessant en en toch betaalbaar waren. Het risico dat we niet wilden lopen was dat we ons huis hadden verkocht en dan geen geschikte woning konden vinden om naartoe te verhuizen. Dat je dan tijdelijk moet gaan huren, of een huis koopt dat niet helemaal aan je eisen voldoet omdat je nu eenmaal al verkocht hebt. Dus kozen wij voor de volgorde: eerst kopen, dan verkopen. Ook daarin zit natuurlijk een risico: dat de verkoop tegenvalt en je een tijdje met twee huizen zit. Dat risico hadden we ingecalculeerd en konden we nemen.

Ontbindende voorwaarden

Nu hebben we dus - precies binnen de gewenste planning - een koper, helemaal super. Vanzelfsprekend worden in de koopakte ontbindende voorwaarden opgenomen, zoals het financieringsvoorbehoud. Dat maakt me als verkoper toch nog wat onzeker: wat als de koper de hypotheek niet rond krijgt? Dan kunnen we weer opnieuw beginnen! We hebben het meegemaakt bij de verkoop van de woning van mijn schoonmoeder en dat is wel een domper. Geen man overboord, maar wel jammer zeg maar.

Huis verkocht, toch nog spannend

Die ontbindende voorwaarden maken het hele verhaal toch nog wat spannend. Niet omdat ik denk dat de kopers een probleem zullen hebben met financieren - maar je weet het maar nooit. Het gevoel van zekerheid is er pas als de termijn voor de ontbindende voorwaarden verlopen is. En dat duurt toch wel een x-aantal weken. Weken waarin je er als koper mee bezig bent en weet hoe de vlag ervoor staat. Als verkoper... kun je alleen maar afwachten.

Hypotheek binnen een week enzo

Het rondbreien van onze eigen financiering voor de nieuwe woning duurde ook langer dan ik had verwacht. Ik moest uitstel vragen voor die ontbindende voorwaarden - wat ik heel naar vond. Niet omdat er een kans was dat het niet zou lukken, maar omdat de bank sommige dingen gewoon ingewikkeld vond. Dat kon ik de verkoper toen gelukkig goed uitleggen, dat gaf het geen probleem. Maar een hypotheek binnen een week... die vlieger ging voor onze nieuwe hypotheek in ieder geval niet op.

Snel duidelijkheid over hypotheekmogelijkheden

Eigenlijk ga ik er vanuit dat de kopers van ons huis vooraf al duidelijkheid hadden over hun hypotheekmogelijkheden. Omdat ik het heel onverstandig vind als mensen een koop sluiten zonder dat te weten. En met één telefoongesprek met een goede hypotheekadviseur heb je het al vrij helder in beeld. Maar goed - dat weet ik dus niet. Best gek dat de makelaar daar geen aandacht aan besteedt tijdens de bezichtigingen. Ik hoop maar dat m'n kopers snel duidelijkheid hebben - dan hebben wij dat ook!