Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: 21-6-2017 om 14:05

Het gaat goed op de huizenmarkt. Veel woningen worden in een zeer korte tijd verkocht. Hierbij ligt de verkoopprijs vaak ook nog boven de vraagprijs. Voor veel mensen een mooi moment dus om de woning te verkopen en te gaan verhuizen naar een nieuwe koopwoning.

Handig: overbruggingshypotheek

Op het moment dat je je huis met winst verkoopt, onstaat vaak overwaarde. Wie een overwaarde heeft, kan deze direct gebruiken bij de aankoop van een nieuwe koopwoning. De overwaarde kan namelijk (gedeeltelijk) worden meegenomen als overbruggingshypotheek. Bij een overbruggingshypotheek wordt de verwachte overwaarde die onstaat bij de verkoop van het oude huis eigenlijk door uw nieuwe bank tijdelijk voorgeschoten (totdat uw oude woning verkocht is en de overwaarde vrijkomt). Een voordeel van een overbruggingshypotheek is dat de lasten van de overbruggingshypotheek niet in de maximale hypotheek berekening wordt meegnomen. Wel zal de bank eisen dat de oude woning ook wordt getaxeerd, zodat er meer zekerheid is over de te verwachten verkoopprijs. Een WOZ-waarde beschikking is ook mogelijk, maar deze is meestal lager dan de taxatie waarde.

In de crisistijd hanteerden de meeste banken 80 procent van de waarde van de woning minus de lopende hypotheek als het maximale overbruggingsbedrag. Een voorbeeld ter verduidelijking:

  • Verkoopwaarde huidige woning: 200.000 euro
  • 80 procent van deze verkoopwaarde is: 160.000 euro
  • Lopende hypotheek: 100.000 euro
  • Maximale overbruggingshypotheek: 60.000 euro

Nu het goed gaat, hebben veel banken het percentage van 80 procent verhoogd naar 90 procent. Het volgende is dan nu van toepassing:

  • Verkoopwaarde huidige woning: 200.000 euro
  • 90 procent van deze verkoopwaarde is: 180.000 euro
  • Lopende hypotheek: 100.000 euro
  • Maximale overbruggingshypotheek: 80.000 euro

Het is logisch dat banken het percentage hebben verhoogd naar 90 procent. Voor doorstromers zijn er hierdoor meer mogelijkheden ontstaan doordat de overbruggingshypotheek hoger wordt. Let wel op: dat er bepaalde eisen zijn aan een overbruggingshypotheek. De maximale duur is meestal 24 maanden. De woning moet dus binnen deze 24 maanden verkocht zijn. De koopprijs laten zakken is nog mogelijk, maar er is nu nog een marge van 10 procent. Tot slot moeten beide banken toestemming geven voor de overbruggingshypotheek. De oude en dus de nieuwe bank moeten akkoord gaan. In de praktijk zal dit geen probleem opleveren.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.