Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: dinsdag 27 juni 2017 om 11:05

Wie een hypotheek afsluit, kan de betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekken. Aan de andere kant moeten huizenbezitters belasting betalen in de vorm van het Eigen Woning Forfait. Door de verplichte aflossing (sinds 2013 voor nieuwe situaties verplicht om renteaftrek te kunnen genieten) wordt het hypotheekbedrag en de te betalen hypotheekrente steeds lager, waardoor ook de fiscale aftrek steeds lager wordt. Het klinkt vreemd maar er is nu een situatie ontstaan, dat huizenbezitters met een hoog inkomen en een lage hypotheek geen renteaftrek meer hebben, maar zelfs moeten bij betalen. Dit scenario ontstaat voor huizenbezitters die in de hoogste belastingschijf zitten (inkomen hoger dan 67.073 euro).

Bijbetalen? Hoe zit dat?

De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Waar in het verleden huizenbezitters met een hoog inkomen de hypotheekrente mochten aftrekken tegen de hoogste belastingschijf, geldt dat de aftrekmogelijkheid in deze hoogste belastingschijf jaarlijks met 0,5 procent verlaagd wordt. Dus huizenbezitters met een hoog inkomen kunnen hun betaalde hypotheekrente ieder jaar met een percentage van 0,5 procent minder opgeven.

In 2017 is het percentage voor de renteaftrek 50 procent (in 2018 wordt dit dus 49,5 procent). Betreffende het Eigen Woning Forfait is en blijft het percentage echter wel 52 procent. Indien de betaalde hypotheekrente en het bedrag aan Eigen Woningforfait even hoog is, volgt er een betaling naar de fiscus toe.

Hieronder een fictieve voorbeeldberekening:

  • Betaalde hypotheekrente: 2.000 euro
  • Fiscaal voordeel 50 procent: 1.000 euro
  • Eigen Woning Forfait: 2.000 euro
  • Bijtelling 52 procent: 1.040 euro
  • Saldo: 40 euro bijbetalen

Voor de huizenbezitters die een belastingschijf lager zitten is dit niet van toepassing. Het belastingtarief is dan 40,80 procent, waardoor het volgende van toepassing is.

  • Betaalde hypotheekrente: 2.000 euro
  • Fiscaal voordeel 40,8 procent: 816 euro
  • Eigen Woning Forfait: 2.000 euro
  • Bijtelling 40,8 procent: 816 euro
  • Saldo: 0 euro

De Wet Hillen komt nog wel om de hoek kijken. Echter deze werkt niet 100 procent voor de hoge inkomens. Dit laatste is natuurlijk zeer vreemd. Weer een wet die door een latere wijziging niet helemaal meer werkt zoals deze behoort te werken.

Aangemaakt door J. Hypotheekadviseur op 28-06-2017 06:35

Jos, hoe zie jij de toekomst van de hypotheekrente aftrek? Ik krijg het gevoel dat de overheid en banken steeds meer in zullen zetten op aflossen. Je ziet nu al dat aflossingsvrije hypotheken ten opzichte van annuiteitenhypotheken steeds duurder worden. En zodra iedereen flink afgelost heeft of aan het aflossen is, gaat het fiscale stelsel op de schop. En dan vrees ik dat mensen met overwaarde uiteindelijk gewoon steeds slechter uit zijn. Door het verhogen van het eigen woning forfait. Of zelfs het verplaatsen van de hypotheek naar box 3. Is het een idee om hier een keer een column aan te wagen?