Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: maandag 3 juli 2017 om 09:24

Met enige regelmaat tik ik er wel een stukje over: de luie spaarder. Al die mensen die hun spaargeld gewoon bij één van de grootbanken (ABN Amro, ING, Rabobank) laten staan, terwijl ze bij andere banken toch echt een hogere spaarrente kunnen krijgen. Doorlopend, ieder jaar weer... je bent gewoon dief van je eigen portemonnee als je het geld op zo'n minimaal renderende spaarrekening laat staan.

Achterstallige rente failliete banken

Nu ook weer: spaarders laten € 700.000 bij De Nederlandsche Bank (DNB) liggen. Hoezo dat dan? Het gaat hier om de mensen die een spaarrekening hadden bij één van de failliete banken IceSave, DSB Bank, Van der Hoop Bankiers en Indover. Sommige van hen hadden recht op een rentebetaling van DNB omdat hun gegarandeerde geld te laat was uitbetaald. Prettig, zou je zeggen. Nou... in totaal was er 1,6 miljoen euro beschikbaar en ligt er nu dus nog zeven ton te liggen. Bijna de helft van het geld is dus niet geclaimd!

In de rats over IceSave

Ik neem maar even aan dat DNB wel netjes brieven heeft verstuurd naar de mensen die recht hadden op zo'n vergoeding. Anders ben ik misschien wel één van die suffies die geld mislopen waar ze recht op hadden. Ja, hádden - want het claimen van de misgelopen rente kon tot vorige week. Had ik dan een rekening bij DSB Bank? Nou nee, écht niet! Wel had ik ooit een rekening bij IceSave. Zat ik ook enigszins in de rats over het al dan niet terugkrijgen van m'n geld. Als ik eraan terugdenken waren dat wel spannende dagen! Maar voor zover ik weet heb ik geen recht op achterstallige rente.

Luie spaarder neemt de moeite niet

Dat mensen zo makkelijk geld laten liggen, dat maakt dat we het hebben over de 'luie spaarder'. Doe ik ook. Toch besef ik me ook steeds vaker dat lang niet iedereen zich graag bezighoudt met geld. Eerder deze week schreef ik er al over in relatie tot social media. Dat niet iedereen zin heeft om zich in geldzaken te verdiepen en ook niet om er moeite voor te doen. Zolang je rondkomt is het okay, zeg maar. Dan maakt dat beetje extra rente niet uit - niet genoeg om de moeite te nemen om van spaarbank te veranderen.

Lui voor een relaxed leven

En eerlijk is eerlijk: waar ik roep dat mensen geld kunnen verdienen door slimmer om te gaan met hun geldzaken, geldt voor mij hetzelfde op andere fronten. Ik zou naar een goedkopere supermarkt kunnen gaan. Ik zou zelf m'n huis kunnen schoonmaken in plaats van een werkster te betalen. Ik zou straks in m'n nieuwe huis zelf kunnen gaan schilderen om de kosten van de klusjesman te besparen. Ik zou vrienden kunnen optrommelen om te verhuizen en geen verhuisbedrijf inschakelen. Kortom: ik ben ook lui. Alleen dan niet met m'n geldzaken - wel met veel andere dingen die me tijd en energie kosten. Allemaal onder het mom van 'als we het kunnen betalen en het mij een relaxed leven bezorgt, waarom dan niet?'.

Eenmalige of doorlopende opbrengsten

Uiteindelijk draait het leven niet om geld - als het goed is. Maar... ja, natuurlijk kom ik met een maar... De uitgaven die ik hierboven noem staan steeds duidelijk in verhouding tot het gemak. Elke keer dat de werkster komt scheelt het mij tijd en moeite. Dat klussen en verhuizen zijn eenmalige uitgaven - met zelf doen zou ik dan ook maar eenmalig besparen. Met geldzaken is dat anders. Eén keer de moeite nemen om je erin te verdiepen en beslissingen te nemen gaat je jarenlang geld opleveren. Of het nu gaat om een hogere spaarrente, een lagere leenrente, lagere hypotheeklasten of lagere verzekeringspremies: het loopt heel lang door en de 'opbrengst' van jouw investering in tijd en energie dus ook.