Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: donderdag 6 juli 2017 om 08:55

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft weer eens een verzoek ingediend bij staatssecretaris Wiebes van Financiën. Dit keer gaat het om de bestemming van het geld dat vrijkomt als je een kapitaalverzekering of bankspaarrekening belastingvrij laat uitkeren. VEH zou graag zien dat dit niet alleen aan het aflossen van de hypotheek, maar ook aan een verbouwing besteed mag worden.

VEH goed bezig

Ze zijn wel goed bezig daar bij Vereniging Eigen Huis de laatste tijd. Ik heb weleens anders geroepen, dan was ik het met hun standpunten niet zo eens. Nu kwamen ze eerst met de wens om de restschuldregeling te verlengen. Helaas niet gelukt, maar wel een plan waarvan ik zeg: ja! Daarmee behartig je echt de belangen van woningeigenaren. En dit is weer zo'n voorstel om het jou als eigen woningbezitter makkelijker te maken.

Verplicht aflossen met belastingvrij kapitaal

Nu hebben ze een nieuw verzoek aan Wiebes: de wens om met het geld uit belastingvrij hypotheeksparen ook te mogen verbouwen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij de eerste oogopslag over dit onderwerp dacht: waarom? Dat geld is opgebouwd voor het aflossen van de hypotheek, dus moet het ook daarvoor gebruikt worden. Maar bij een wens om te verbouwen wordt het geheel wel onnodig omslachtig.

Hypotheek verhogen en dan aflossen

Voor een verbouwing kun je immers ook gewoon je hypotheek verhogen. Dat is een hoop gedoe met inkomens en taxatie enzo, plus de bijkomende kosten. Laat je vervolgens vervroegd je spaarhypotheek of bankspaarrekening uitkeren, dan kun je daarmee die verhoogde hypotheek gaan aflossen. Dat is natuurlijk wel erg omslachtig, zoals VEH aangeeft. En onnodig.

Spaarpolis of bankspaarrekening vervroegd opheffen

Bij het afsluiten van jouw spaarhypotheek of bankspaarhypotheek was (vanaf 2001) het uitgangspunt nog dat je minimaal 15 of 20 jaar moest sparen of beleggen, pas dan zou het opgebouwde kapitaal belastingvrij uitgekeerd kunnen worden. Sinds 1 april van dit jaar mag dat ook eerder. De voorwaarde is wel dat het geld gebruikt wordt om de hypotheek mee af te lossen. VEH vraagt nu dus om een verruiming van die voorwaarden, zodat met het geld ook zonder omwegen een verbouwing betaald kan worden.

Zal Wiebes ja zeggen?

Ik ben bijzonder benieuwd of Wiebes met dit voorstel van VEH wel akkoord gaat. Wat zou hij er op tegen kunnen hebben? Natuurlijk kan hij zeggen 'maar het was de bedoeling om met deze regeling de hypotheekschuld in Nederland omlaag te brengen'. Alleen ... als vervolgens mensen hun hypotheek verhogen om te verbouwen gebeurt dat toch al niet. Er kan wel een dingetje zitten bij woningen die dik onder water staan. Daar lukt het verhogen van de hypotheek voor verbouwing niet zomaar en gaat de vlieger van 'eerst verhogen, dan verbouwen' niet op. Zou afgekocht geld direct in een verbouwing mogen, dan blijft de woning onder water staan. Aan de andere kant: de verbouwing kan de waarde van het huis weer wel opkrikken. Hmmm... we gaan het meemaken!

Wilt u uw huis verbouwen? Ontdek stap voor stap of het slim is om uw hypotheek daarvoor over te sluiten!"