Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: vrijdag 7 juli 2017 om 10:51

Goh - wat grappig. Maar liefst 63% van de ouders geeft hun kinderen vakantiezakgeld, blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Dat is ruim meer dan de helft! En ik... heb daar eigenlijk nog nooit over nagedacht. Laat ik dat nu dan meteen maar even doen.

De genen van opa

Het gaat dus om extra zakgeld voor de vakantie. Op zich niet heel gek: ze hebben zes weken vrij en alle tijd om geld uit te geven. Mijn Italiaanse schoonvader zegt altijd 'Wat betekene vakántie? Geld oppemaken!' Nou, die aard van het geld opmaken hebben mijn kinderen wel in hun genen zitten ben ik bang. Vooral de jongste. Niet voor niets splits ik hun zakgeld al in 'portemonneegeld' (op hun betaalrekening) en 'spaargeld' (op hun eigen spaarrekening). En dan geeft diezelfde Italiaanse opa ze ook nog eens extra euro's in hun portemonnee als hij op visite komt.

Geld uitgeven aan online gamen

Zodra de betaalrekening + portemonnee samen genoeg geld bevatten voor een Google Play kaart (voor de één) of een Steam kaart (voor de ander), an wordt dat direct uitgegeven. Dat is op dit moment ook het enige waar ze echt geld aan willen uitgeven: online gamen. Dat mogen ze van ons niet met het geld op hun spaarrekening, dus daar vormt zich soms wel een beetje saldo.

Speelgoed en ijsjes

Volgens het onderzoek geven kinderen tot 12 jaar het meeste van hun vakantiezakgeld uit aan speelgoed, terwijl 12- tot 18-jarigen er vooral ijsjes van kopen. Dat zijn nou net niet de dingen waarvoor ik ze extra geld zou willen geven. Mijn zoons zijn 10 en 12 jaar en zoals gezegd: het enige dat ze echt willen aanschaffen zijn van die kaarten waarmee ze geld kunnen uitgeven in games. Speelgoed hebben ze inmiddels wel genoeg geloof ik. Zelfs LEGO hoeft niet meer, behalve dan de écht grote en dure dozen. Die wensen bewaren ze dan wel tot hun verjaardag.

Rapportgeld als vakantiezakgeld?

Nu geven wij dus tot nu toe geen vakantiezakgeld, maar wel altijd rapportgeld. Waarbij we altijd benadrukken dat het niet uitmaakt hoe goed de beoordelingen op dat rapport zijn - dat het erom gaat dat ze hun best hebben gedaan op school. Dat geld kun je natuurlijk ook zien als vakantiezakgeld. Het is maar hoe je het noemt natuurlijk. Ook van mijn ouders krijgen ze geld voor hun rapport... of eigenlijk voor de vakantie, want ze kregen het afgelopen weekend al terwijl ze allebei nog geen rapport hebben gekregen. En waar gaat dat geld naartoe? Je raadt het al!

Die ijsjes betalen wij wel

Dan dus nog de vraag of we misschien vakantiezakgeld moeten geven met afspraken over de besteding. Géén online gametegoed dus. Geld voor ijsjes. Dat zou kunnen. Mijn mannen vragen niet heel vaak om een ijsje, dus tot nu toe krijgen ze dan gewoon dat geld wel van ons. Door ze daarvoor een budget te geven voor de hele vakantie kunnen we dan zeggen: daar heb je zelf geld voor gekregen. Ik weet het niet. Dan willen ze in de laatste week van de vakantie een ijsje en is hun geld op. Terwijl misschien wel de mussen van het dak vallen. Mijn behoefte om consequent te zijn gaat me dan opbreken denk ik. Bovendien hebben wij als afspraak dat ze van hun zakgeld sowieso geen snoep, eten en drinken kopen. Dat krijgen ze gewoon van ons. Dus waarom dan wel met vakantiezakgeld?

Ik ben eruit. Dat vakantiezakgeld doen we denk ik maar niet.