Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Stink niet in domeinmisleiding

Zo! Zit ik fijn te werken, gaat de telefoon. Een vriendelijke mevrouw die me erop wijst dat iemand het .com domein van mijn bedrijfsnaam heeft aangevraagd. Of ik dat okay vind, aangezien het mijn bedrijfsnaam is met .nl domein. Goh, wat aardig – dacht ik in eerste instantie. Maar gaandeweg het gesprek gingen er wel wat alarmbellen rinkelen.

Intellectueel eigendom van m’n bedrijfsnaam

Het klinkt allemaal wel heel logisch. Dat hostingproviders geen juridische problemen willen door een domeinnaam vast te leggen met een bedrijfsnaam die van iemand anders is. Dat ze daarom even bellen om te checken of dat akkoord is. Ik reageerde ongetwijfeld precies volgens het belscript: en wat als ik dat niet wil? Nou… dan moet ik het intellectueel eigendom van mijn bedrijfsnaam vastleggen. Oh. Tja.

Zelf .com domein claimen

Wat ze niet letterlijk zegt – maar waar het natuurlijk wel op neerkomt – is dat ik dan dus zelf het .com domein moet claimen. Zij noemen dat alleen anders, en het kostenplaatje is ook anders. Je betaalt een kleine drie tientjes per jaar, maar dat moet dan wel voor 10 of 15 jaar ineens. Vind ik 10 jaar genoeg? Dan betaal ik dus een kleine € 300,= en krijg ik daarna geen facturen meer. Hmmmm.

Mailen kan niet & snel beslissen

Die alarmbellen begonnen dus te rinkelen. Dus vroeg ik haar om het verhaal even op de mail te zetten zodat ik er even rustig naar kan kijken. Nou… ze kon niet mailen vanaf die afdeling, dat had met juridische rechten te maken. Right. Het lawaai in mijn hoofd werd harder. Ze kon wel een terugbelafspraak maken zodat ik kon nadenken en dan antwoord kon geven. Ze kon het verzoek van die andere partij tot uiterlijk morgen 17.00 uur vasthouden, dus voor die tijd moest ik wel beslissen.

Trademark Office googlen

Toen deed ze iets heel doms. Ik vroeg naar het adres van de website, zij gaf aan dat ze het bovenste zoekresultaat zijn als je op Google de naam ‘Trademark Office’ invoert. Dus dat doe ik braaf en zie inderdaad bovenaan de website van Trademark Office bij de gesponsorde resultaten. Geef aan dat ik ernaar ga kijken en of ze me dan morgen willen terugbellen. Opeens is het toch beter als ik zelf terugbel, het nummer staat erbij. Okay, doe ik dat wel.

Zoekresultaten: fraude, scam, domeinmisleiding

Alleen keek ik natuurlijk ook meteen even naar de overige zoekresultaten. Bovenaan: ‘waarschuwing voor telefonische acquisite fraude’. Daaronder: ‘Trademark office – Telefoon scam’. Ik weet genoeg. Hier gaan we niets meer mee doen. Oh jawel. Even bellen met de Fraudehelpdesk om het te melden. En een blog schrijven, in de hoop dat ik er anderen mee waarschuw. Voordat je het weet ben je erin getuind.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Rob van dinsdag juli 18, 2017 16:37
    Het is fraude in de zin van dat de zaken anders worden voorgedaan dan dat realiteit is. Of je vervolgens wel of niet het eigendom van de domeinnaam krijgt maakt in die zin niet uit.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek