Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Restschuld regeling in prullenbak

Als het goed gaat met de huizenmarkt dan is het wachten op wijzigingen / veranderingen. De eerste is al genomen. De restschuldregeling wordt per 1 januari 2018 niet verlengd. Dit betekent dat vanaf volgend jaar de betaalde rente van een restschuldfinanciering niet langer fiscaal aftrekbaar is.

Dit is natuurlijk slecht nieuws voor alle huizenbezitters met een onder water hypotheek. Bij een onder water hypotheek is de lopende hypotheek hoger dan de waarde van de woning. Bij verkoop van de woning blijft er dus een restschuld over. Deze kan momenteel bij verhuizing bij diverse banken worden meegenomen (onder bepaalde eisen) waarbij de betaalde rente maximaal 15 jaar fiscaal aftrekbaar is. Deze (restschuld)regeling was geïntroduceerd als crisismaatregel om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. De regeling ging op 29 oktober 2012 in en eindigt nu dus op 31 december 2017.

Lagere maximale hypotheek

Wat zijn nu daadwerkelijk de gevolgen voor de onder water huizenbezitters die gaan verhuizen? Als de rente niet meer fiscaal aftrekbaar is, moet bij het bepalen van de maximale hypotheek de restschuld als box 3 schuld worden getoetst. Dit betekent een lagere maximale hypotheek op inkomen. Bovendien is de kans groot dat banken niet meer gaan meewerken om restschulden mee te nemen in de nieuwe hypotheek voor de nieuwe woning. Waarom een box 3 schuld financieren op een koopwoning waarbij de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning?

Problemen bij verhuizen

Volgens een recent onderzoek van Calcasa staan er nog globaal 340.000 woningen onder water. Ik ben van mening dat dit aantal veel hoger is. Wat zijn dan nog de mogelijkheden voor deze onderwater huizenbezitters als ze willen verhuizen? Zij zullen een lening moeten gaan regelen voor de restschuld. Ook hierbij zal de maximale hypotheek op inkomen lager worden. Een andere optie is het afkopen van een lopende beleggings- of spaarhypotheek. Hierbij moet de opgebouwde waarde wel voldoende zijn om de restschuld te kunnen betalen. Al met al kunnen er dus grote problemen ontstaan als een huizenbezitter met een onderwater hypotheek wil gaan verhuizen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Peter van woensdag augustus 16, 2017 07:31
    Volgens een recent onderzoek van Calcasa staan er nog globaal 340.000 woningen onder water.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek