Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 15 augustus 2017, 18:28 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

Als het goed gaat met de huizenmarkt dan is het wachten op wijzigingen / veranderingen. De eerste is al genomen. De restschuldregeling wordt per 1 januari 2018 niet verlengd. Dit betekent dat vanaf volgend jaar de betaalde rente van een restschuldfinanciering niet langer fiscaal aftrekbaar is.

Dit is natuurlijk slecht nieuws voor alle huizenbezitters met een onder water hypotheek. Bij een onder water hypotheek is de lopende hypotheek hoger dan de waarde van de woning. Bij verkoop van de woning blijft er dus een restschuld over. Deze kan momenteel bij verhuizing bij diverse banken worden meegenomen (onder bepaalde eisen) waarbij de betaalde rente maximaal 15 jaar fiscaal aftrekbaar is. Deze (restschuld)regeling was geïntroduceerd als crisismaatregel om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. De regeling ging op 29 oktober 2012 in en eindigt nu dus op 31 december 2017.

Lagere maximale hypotheek

Wat zijn nu daadwerkelijk de gevolgen voor de onder water huizenbezitters die gaan verhuizen? Als de rente niet meer fiscaal aftrekbaar is, moet bij het bepalen van de maximale hypotheek de restschuld als box 3 schuld worden getoetst. Dit betekent een lagere maximale hypotheek op inkomen. Bovendien is de kans groot dat banken niet meer gaan meewerken om restschulden mee te nemen in de nieuwe hypotheek voor de nieuwe woning. Waarom een box 3 schuld financieren op een koopwoning waarbij de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning?

Problemen bij verhuizen

Volgens een recent onderzoek van Calcasa staan er nog globaal 340.000 woningen onder water. Ik ben van mening dat dit aantal veel hoger is. Wat zijn dan nog de mogelijkheden voor deze onderwater huizenbezitters als ze willen verhuizen? Zij zullen een lening moeten gaan regelen voor de restschuld. Ook hierbij zal de maximale hypotheek op inkomen lager worden. Een andere optie is het afkopen van een lopende beleggings- of spaarhypotheek. Hierbij moet de opgebouwde waarde wel voldoende zijn om de restschuld te kunnen betalen. Al met al kunnen er dus grote problemen ontstaan als een huizenbezitter met een onderwater hypotheek wil gaan verhuizen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.