Search
Close this search box.

Overbrugging of extra hypotheek?

Verhuizen… het is bijna klaar voor mij! Alle spullen zijn over, de bedden kunnen beslapen worden en er kunnen steeds meer verhuisdozen weer platgevouwen worden. Ons oude huis is leeg en schoon en dat moet ook wel, want morgen is de overdracht bij de notaris.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Overwaarde bij verkoop woning

Dus kreeg ik vorige week een afrekening van de notaris. Zoals gepland houden we aardig geld over aan de verkoop van onze woning. Het overblijvende bedrag hebben we natuurlijk meegenomen in ons financieringsplan. We moesten het alleen voor die tussenliggende drie weken wel even bijlenen.

Voorfinancieren overwaarde

We hadden dat geld immers wel nodig om onze nieuwe woning te betalen, nu bijna drie weken geleden. In hypothekenland noemen we dat ‘het voorfinancieren van de overwaarde’. Dat moest simpel vertaald even voorgeschoten worden.

Overbruggingskrediet of niet

Dat voorschieten kan op verschillende manieren. Zo is er het speciaal daarvoor bestemde overbruggingskrediet. Ze noemen dat ook wel een overbruggingshypotheek. Daar zitten best wat haken en ogen aan, zoals collega Jos regelmatig onder de aandacht brengt. Er is ook een alternatief: de keuze voor een extra hypotheekdeel met variabele rente.

Extra hypotheekdeel met variabele rente

In ons financieringsplan koos ik voor het laatste. Voor een overbrugging gelden vaak allerlei eisen met hypothecaire inschrijving en taxaties enzo, plus extra kosten, dus dat leek me een prima plan. Was het ook, maar één ding had ik niet van te voren bedacht.

Aflossen door notaris mag niet

De notaris vroeg om een rekeningnummer voor het geld dat overblijft van de verkoop. Dus ik gaf aan dat dit direct overgemaakt mag worden naar onze hypotheekverstrekker van de nieuwe woning. Om dat hypotheekdeel met variabele rente af te lossen. Blijkt dat niet te kunnen! De notarismevrouw vertelde me dat de regels van de beroepsorganisatie voor notarissen dat verbieden. Okay… weer wat geleerd.

Zelf aflosnota opvragen en aflossen

Natuurlijk is het geen probleem. Dan maar zelf een aflosnota opvragen voor dat hypotheekdeel en zelf het geld overmaken naar mijn nieuwe hypotheekverstrekker. Maar had ik dat geweten, dan had ik die aflosnota eerder opgevraagd. Nu heb ik dat geld dus op onze eigen rekening staat totdat die nota er is en ik het bedrag kan overmaken. Dat was niet helemaal de bedoeling. Maar goed, als dat het enige is dat niet volgens plan gaat in zo’n heel traject van huis kopen, verkopen en verhuizen… dan is dat natuurlijk peanuts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek