Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 24 augustus 2017, 10:36 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek

Verhuizen... het is bijna klaar voor mij! Alle spullen zijn over, de bedden kunnen beslapen worden en er kunnen steeds meer verhuisdozen weer platgevouwen worden. Ons oude huis is leeg en schoon en dat moet ook wel, want morgen is de overdracht bij de notaris.

Overwaarde bij verkoop woning

Dus kreeg ik vorige week een afrekening van de notaris. Zoals gepland houden we aardig geld over aan de verkoop van onze woning. Het overblijvende bedrag hebben we natuurlijk meegenomen in ons financieringsplan. We moesten het alleen voor die tussenliggende drie weken wel even bijlenen.

Voorfinancieren overwaarde

We hadden dat geld immers wel nodig om onze nieuwe woning te betalen, nu bijna drie weken geleden. In hypothekenland noemen we dat 'het voorfinancieren van de overwaarde'. Dat moest simpel vertaald even voorgeschoten worden.

Overbruggingskrediet of niet

Dat voorschieten kan op verschillende manieren. Zo is er het speciaal daarvoor bestemde overbruggingskrediet. Ze noemen dat ook wel een overbruggingshypotheek. Daar zitten best wat haken en ogen aan, zoals collega Jos regelmatig onder de aandacht brengt. Er is ook een alternatief: de keuze voor een extra hypotheekdeel met variabele rente.

Extra hypotheekdeel met variabele rente

In ons financieringsplan koos ik voor het laatste. Voor een overbrugging gelden vaak allerlei eisen met hypothecaire inschrijving en taxaties enzo, plus extra kosten, dus dat leek me een prima plan. Was het ook, maar één ding had ik niet van te voren bedacht.

Aflossen door notaris mag niet

De notaris vroeg om een rekeningnummer voor het geld dat overblijft van de verkoop. Dus ik gaf aan dat dit direct overgemaakt mag worden naar onze hypotheekverstrekker van de nieuwe woning. Om dat hypotheekdeel met variabele rente af te lossen. Blijkt dat niet te kunnen! De notarismevrouw vertelde me dat de regels van de beroepsorganisatie voor notarissen dat verbieden. Okay... weer wat geleerd.

Zelf aflosnota opvragen en aflossen

Natuurlijk is het geen probleem. Dan maar zelf een aflosnota opvragen voor dat hypotheekdeel en zelf het geld overmaken naar mijn nieuwe hypotheekverstrekker. Maar had ik dat geweten, dan had ik die aflosnota eerder opgevraagd. Nu heb ik dat geld dus op onze eigen rekening staat totdat die nota er is en ik het bedrag kan overmaken. Dat was niet helemaal de bedoeling. Maar goed, als dat het enige is dat niet volgens plan gaat in zo'n heel traject van huis kopen, verkopen en verhuizen... dan is dat natuurlijk peanuts!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.