Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 6 september 2017, 09:57 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Op AD.nl zag ik een kop die me triggerde: 'Schaam je niet voor je schoonmaakster'. Aan de ene kant dacht ik "Waarom schamen?", maar tegelijk snapte ik precies wat er bedoeld werd. Het gaat niet over je schamen voor de persoon of de al dan niet goede uitvoering van het schoonmaken. Het gaat over je schamen voor het feit dat je een schoonmaakster inschakelt. Of een tuinman. Of een boodschappendienst. Of een glazenwasser. Of een klusjesman.

Lui voor een relaxed leven

Begin juli schreef ik er ook al eens iets over op, in mijn blog over De opbrengst van tijd en energie. Dat ik zou kunnen besparen door meer zelf te doen en minder betaalde diensten af te nemen. Ik noemde mezelf lui omdat ik niet zelf alles wil doen qua schoonmaken, klussen en verhuizen. Ging de keuze zelfs enigszins verdedigen.

Decadent, zo voelt het

Dat is nou precies wat Irene van den Berg aangeeft in haar column. Dat we ons niet hoeven te schamen voor het inschakelen van dienstverleners. Dat we die keuze echt niet hoeven te verdedigen. Want zo voelen we het wel - ik dus ook. Zoals Irene het opschrijft: 'Het voelt decadent om iemand anders mijn plee te laten boenen'. Ja, decadent. Zo voelt het.

Diep in ons hart...

Het goede nieuws is dat onderzoekers vinden dat we zo niet moeten denken. Kennelijk is het echt een vrouwending, om dit decadent te vinden. Omdat we ons eigenlijk, diep in ons hart verplicht voelen om de huishoudelijke taken op ons te nemen. Mijn man heeft hier geen last van. Betaalt de schoonmaakster met plezier, omdat hij zelf geen zin heeft om een deel van het poetsen te doen. En nee, hij heeft er ook geen enkel probleem mee om een klusjesman te betalen voor het 'mannenwerk'. 

Diensten inschakelen maakt gelukkiger

Onderzoekers hebben geconcludeerd dat het inschakelen van tijdsbesparende diensten gelukkiger maakt. Dat herken ik ja! Het is gewoon bijzonder fijn als je huis is schoongemaakt. Of als die irritante klusjes eindelijk gedaan zijn. Of als je weer naar buiten kunt kijken door schone ramen. Terwijl jij ondertussen andere dingen hebt gedaan. En dan zou het niet uit moeten maken of dat nuttige dingen zijn of gewoon leuke dingen. 

Toch - ik geloof dat het gevoel dat ik moet rechtvaardigen waarom ik dienstverleners inschakel bij mij niet snel zal verdwijnen. Het is makkelijk voor de dingen die je niet zelf kunt (kapper) maar voor dingen die ik wel zelf zou kunnen voelt het toch.... decadent.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.