Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 7 september 2017, 10:50 - Jos Koets
#hypotheek

In deel 1 van mijn blog over Kleine hypotheekwijzigingen kon u lezen dat bij het opnieuw vastzetten van de hypotheekrente de meeste hypotheekadviseurs een bedrag in rekening brengen. Ik ben van mening dat deze simpele handeling niet veel tijd kost en dus gewoon gratis kan worden gedaan.

Ingewikkelder wijzigingen van de hypotheek

Er zijn echter wijzigingen waarbij de klant wel degelijk even ruggespraak wil hebben met zijn hypotheekadviseur. Dit wil niet zeggen dat deze wijziging dan daadwerkelijk wordt uitgevoerd. U moet dan denken aan:

Bovenstaande drie handelingen lijken simpel, maar het is logisch dat dit voor veel klanten toch tot vragen leidt.

Abonnement voor hypotheekadvies

Wie een abonnement heeft afgesloten bij zijn hypotheekadviseur zal (waarschijnlijk) niet hoeven te betalen. Het gesprek is dan gratis, waarna de klant kan beslissen om de wijziging wel of niet door te voeren. Indien de adviseur echter deze wijziging doorvoert in opdracht van zijn klant dan zal er een factuur volgen.

Factuur voor advies bij aanpassingen

Wie geen abonnement heeft, zal direct al een factuur ontvangen voor het gesprek. In tegenstelling tot veel adviseurs is dit gesprek bij mij gewoon gratis. Ik ben namelijk van mening dat het updaten van een klant om het paar jaar noodzakelijk is. Een goede update kost tijd en geld maar verdient zich in de meeste gevallen terug. Bovendien is de klant dan weer helemaal goed op de hoogte van zijn situatie en wordt er ook gekeken naar de toekomst.

Noodzakelijk onderhoud aan de hypotheek

Veel huizenbezitters zijn “geïrriteerd” dat zij eerst moeten betalen en daarna pas een gesprek hebben met hun adviseur. Ik kan dit goed begrijpen, al denken collega’s hier (terecht) anders over. Zij komen dan met het voorbeeld van een auto. Deze moet ook regelmatig een beurt hebben of APK gekeurd worden. Dit laatste is dan wel verplicht, maar zorgt voor meer veiligheid op de weg. Het betalen voor onderhoud van een auto is de gewoonste zaak dit in tegenstelling tot het onderhoud van een lopende hypotheek.

Zelf wijzigingen doorvoeren bij de bank

Er zijn echter banken die hun klant wel tegemoet komen. Deze klanten kunnen een account aanmaken bij hun bank en zelf de wijzigingen doorvoeren. Zij zien ook vooraf wat de financiële gevolgen zijn van de wijziging die ze willen doorvoeren. Ik ben van mening dat dit een hele goede zaak is. De klant kan nu vooraf zijn huiswerk doen. Bij twijfel kan hij altijd nog zijn adviseur raadplegen. Is hij echter 100% overtuigd dat de wijziging moet worden doorgevoerd dan kan hij dit zelf doen zonder daarvoor zijn adviseur te hoeven betalen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.