Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 15 september 2017, 08:58 - Jos Koets
#hypotheek

In mijn eerder twee blogs over kleine hypotheekwijzigingen (deel 1 en deel 2) kon u lezen dat deze aanpassingen vaak zelf door huizenbezitters gedaan kunnen worden. Echter zij worden vaak verplicht deze wijzigingen te laten doen door hun bank of hypotheekadviseur die daarvoor kosten in rekening brengt.

Kosten bij kleine hypotheekwijziging ING

Een mooi voorbeeld is de ING bank. Wie rechtstreeks een hypotheek heeft afgesloten bij de ING bank zal deze bank moeten binnen lopen om een wijziging door te laten voeren. De kosten voor de wijzigingen heeft de ING bank op de website staan:

Overzicht advieskosten bij wijzigingen ING

  • Wijziging aflossingsvorm hypotheek: 900 euro (incl. 225 euro administratiekosten) 
  • Ontslag of bijzetten van hoofdelijke aansprakelijkheid (bij bijvoorbeeld scheiding): 2.100 euro (incl. 225 euro administratiekosten) 
  • Verlengen looptijd: 800 euro (incl. 125 euro administratiekosten) 
  • Tussentijdse rente aanpassing: 900 euro (incl. 225 euro administratiekosten)

De advies- en administratiekosten in bovenstaande opsomming gelden per 1 januari 2016. Bij een combinatie van wijzigingen worden altijd de advieskosten van de wijziging met de hoogste advieskosten aan u doorberekend. De administratiekosten zijn dan maximaal 450 euro.

Omzettingen gaan geld kosten

Voor het wijzigen van een aflossingsvorm mag een ING klant dus 900 euro aftikken. Zoals bekend willen alle banken in Nederland het liefst van hun aflossingsvrije hypotheken af. Zij adviseren hun klanten hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar bijvoorbeeld annuïteiten hypotheek. In de brieven wordt dan netjes vermeld dat de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost moet worden. Zijn er niet genoeg eigen middelen dan is omzetting een mogelijkheid. Echter deze omzetting gaat dus wel geld kosten.

Tegenstrijdig: kosten rekenen voor opvolgen advies

Het bovenstaande vind ik persoonlijk tegenstrijdig. Je adviseert een klant om een aflossingsvrije hypotheek om te zetten, maar vraagt daar wel 900 euro voor! Gelukkig zijn er ook banken die het voor een beduidend lager bedrag doen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.