Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 18 september 2017, 08:47 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Op Business Insider valt me net het volgende artikel op: "Een groen energielabel levert € 6.000 extra op bij de verkoop van een woning". Zo dat echt zo zijn? Dus natuurlijk even het artikel gelezen. De stelling is de uitkomst van een onderzoek door de Universiteit van Tilburg. Ze hebben gekeken naar de koopwoningen met energielabel die in de eerste helft van 2017 zijn verkocht.

Koopwoningen met energielabel

Hoezo koopwoningen met energielabel? Dat label is toch verplicht als je een woning verkoopt? Ik heb in de afgelopen maanden ons nieuwe huis gekocht en ons oude huis verkocht, en begin dit jaar verkochten we ook nog het huis van m'n schoonmoeder. En inderdaad, in alle drie de gevallen hadden we te maken met een energielabel. Want dat moet, staat in de brief van de notaris. En dus regel je dat, want een boete wil je niet.

Energielabel aanvragen

Het aanvragen van dat energielabel vind ik echt een enorme wassen neus. Je voert wat gegevens in die nauwelijks gecontroleerd worden, betaalt een paar euro en je krijgt het label in je mailbox. That's it. Voor die paar euro kan het natuurlijk ook nooit wat voorstellen, want anders zouden die afgevende bedrijven het niet zo goedkoop doen. Ik had er nou niet echt een gevoel bij van waardevolle weergave van de werkelijkheid.

Label als verkoopargument

Wat me verbaast aan het artikel is dat ze zeggen dat het label extra geld oplevert bij de verkoop. Ik geloof best dat dit zo kán zijn - een energiezuinig huis bespaart je immers stroom en gas, dus lagere lasten. Voor zo'n huis kun je dan prima bereid zijn wat meer te betalen. Máár dan moet je wel het energielabel al voorgeschoteld krijgen bij de informatie over het huis. Daar zien we wel een voorlopig energielabel, maar nog niet het definitieve. In alle drie de transacties hebben wij het definitieve label pas geregeld of gekregen toen de koop allang gesloten was.

Voorlopig of definitief energielabel?

Nu weet ik niet of wij daarin een uitzondering zijn, maar bij ons kon het definitieve energielabel dus geen gevolgen hebben. Dus schat ik in dat ze in het onderzoek hebben gekeken naar de voorlopige energielabels. Heel eerlijk is dat voor ons geen enorm aandachtspunt geweest bij het zoeken naar een huis.

Energiebesparende maatregelen

En ik moet zeggen: ons nieuwe huis is naar mijn idee kouder dan waar we vandaan komen. Het energielabel was ook minder, ik geloof D terwijl de woning die we verkochten label B kreeg. Het zou goed kunnen dat we op termijn wat maatregelen gaan nemen. Misschien eens kijken of het dubbele glas nog wel goed genoeg isoleert. En ons verdiepen in de isolatie van de zijmuur - het is een soort van hoekwoning. VEH adviseert om dat soort maatregelen juist te nemen voordat je de woning betrekt. Zit wat in, qua praktische werking enzo. Toch heb ik daar op dat moment niet over nagedacht. We wilden gewoon in korte tijd verhuizen!

Extra hypotheek voor energiebesparing

Nog een reden om te kiezen voor energiebesparende maatregelen direct bij aankoop van de woning zijn de financieringsmogelijkheden. Je maximale hypotheek wordt erdoor verhoogd: je mag in plaats van 101% maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Als je dat qua inkomen kunt krijgen kan dat - met name voor starters - best een slim idee zijn.

Wat is jouw maximale hypotheek op inkomen? 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.