Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogVoorlopig label als verkoopargument?
Op Business Insider valt me net het volgende artikel op: "Een groen energielabel levert € 6.000 extra op bij de verkoop van een woning". Zo dat echt zo zijn? Dus natuurlijk even het artikel gelezen. De stelling is de uitkomst van een onderzoek door de Universiteit van Tilburg. Ze hebben gekeken naar de koopwoningen met energielabel die in de eerste helft van 2017 zijn verkocht.
Hoezo koopwoningen met energielabel? Dat label is toch verplicht als je een woning verkoopt? Ik heb in de afgelopen maanden ons nieuwe huis gekocht en ons oude huis verkocht, en begin dit jaar verkochten we ook nog het huis van m'n schoonmoeder. En inderdaad, in alle drie de gevallen hadden we te maken met een energielabel. Want dat moet, staat in de brief van de notaris. En dus regel je dat, want een boete wil je niet.
Het aanvragen van dat energielabel vind ik echt een enorme wassen neus. Je voert wat gegevens in die nauwelijks gecontroleerd worden, betaalt een paar euro en je krijgt het label in je mailbox. That's it. Voor die paar euro kan het natuurlijk ook nooit wat voorstellen, want anders zouden die afgevende bedrijven het niet zo goedkoop doen. Ik had er nou niet echt een gevoel bij van waardevolle weergave van de werkelijkheid.
Wat me verbaast aan het artikel is dat ze zeggen dat het label extra geld oplevert bij de verkoop. Ik geloof best dat dit zo kán zijn - een energiezuinig huis bespaart je immers stroom en gas, dus lagere lasten. Voor zo'n huis kun je dan prima bereid zijn wat meer te betalen. Máár dan moet je wel het energielabel al voorgeschoteld krijgen bij de informatie over het huis. Daar zien we wel een voorlopig energielabel, maar nog niet het definitieve. In alle drie de transacties hebben wij het definitieve label pas geregeld of gekregen toen de koop allang gesloten was.
Nu weet ik niet of wij daarin een uitzondering zijn, maar bij ons kon het definitieve energielabel dus geen gevolgen hebben. Dus schat ik in dat ze in het onderzoek hebben gekeken naar de voorlopige energielabels. Heel eerlijk is dat voor ons geen enorm aandachtspunt geweest bij het zoeken naar een huis.
En ik moet zeggen: ons nieuwe huis is naar mijn idee kouder dan waar we vandaan komen. Het energielabel was ook minder, ik geloof D terwijl de woning die we verkochten label B kreeg. Het zou goed kunnen dat we op termijn wat maatregelen gaan nemen. Misschien eens kijken of het dubbele glas nog wel goed genoeg isoleert. En ons verdiepen in de isolatie van de zijmuur - het is een soort van hoekwoning. VEH adviseert om dat soort maatregelen juist te nemen voordat je de woning betrekt. Zit wat in, qua praktische werking enzo. Toch heb ik daar op dat moment niet over nagedacht. We wilden gewoon in korte tijd verhuizen!
Nog een reden om te kiezen voor energiebesparende maatregelen direct bij aankoop van de woning zijn de financieringsmogelijkheden. Je maximale hypotheek wordt erdoor verhoogd: je mag in plaats van 101% maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Als je dat qua inkomen kunt krijgen kan dat - met name voor starters - best een slim idee zijn.
Wat is jouw maximale hypotheek op inkomen?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.