Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 20 september 2017, 11:11 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen

Grappig! Universiteit Utrecht doet een oproep voor oude financiële papieren. Kasboekjes, brieven, huishoudboekjes, rekeningen en andere documenten. Ze hebben daar namelijk een werkgroep Financiële Geschiedenis, waar ze onderzoeken hoe we met geldzaken omgingen in het verleden. Daarom willen ze zoveel mogelijk van die oude papieren inzien.

Vakgroep en hoogleraar Financiële Geschiedenis

Nu wist ik niet dat er zoiets bestond als een vakgroep en een hoogleraar Financiële Geschiedenis. Die titel bestaat dus, prof. dr. Oscar Gelderblom bekleedt de functie bij Universiteit Utrecht. Hij heeft het zelfs tot De Telegraaf geschopt met zijn zoektocht naar kasboekjes van vroeger en nu. Die zoektocht heeft tot doel om meer te weten te komen over hoe mensen vroeger en nu omgaan met geldzaken.

Meer geld maakt ons laks

Zijn opmerkingen 'Meer geld maakt ons laks' en vooral 'nu heeft bijna niemand zorgen over zijn basisbehoeften' zorgen op DFT.nl natuurlijk voor verontwaardigde reacties, daar kon je op wachten. Dat neemt niet weg dat hij gewoon gelijk heeft. Er zijn bijzonder weinig mensen die nog een kasboekje bijhouden en werken met budgetten - zelfs als ze het qua centen niet bepaald lekker loopt.

Helpt het om naar het verleden te kijken?

Wat ik vaak bij onderzoeken heb is de vraag 'waarom'? Waarom besteden we geld aan het uitvoeren van zo'n onderzoek? En hoe interessant ik het ook persoonlijk vind hoe men vroeger omging met geldzaken, ik vind het veel belangrijker hoe we dat nu doen. Oude kasboekjes, leuk en aardig - maar wat zegt dat over het heden? Ze zijn ingevuld door mensen die in een andere, niet-digtale wereld leefden. Met veel minder verleidingen en manieren om hun geld uit te geven. Er is zóveel veranderd!

Nadenken over omgaan met geld

Gelderblom zegt: "stiekem wil ik teweegbrengen dat mensen gaan nadenken over de manier waarop zíj met geld omgaan, en de manier waarop hun ouders en grootouders dat deden. Dat mensen misschien wel gaan denken: hé, soms kan iets ook zonder bank of verzekeraar.” Mooi streven, absoluut. Toch betwijfel ik zeer sterk of dat door dit project gaat gebeuren.

Financieel geïnteresseerden

Zelf vind ik het vooral belangrijk hoe het nu gaat en wat we daaraan kunnen verbeteren. Ja, dan is het best leerzaam om naar het verleden te kijken - alleen is de vergelijking bijzonder lastig door de waanzinnig veranderde omstandigheden. De genoemde vakgroep Financiële Geschiedenis van Universiteit Utrecht organiseert op 8 oktober een publieksdag vol lezingen, debatten en rondleidingen. Met als afsluiter een 'stevig debat over onze financiële opvoeding'. Machtig interessant allemaal... alleen weet je nu al dat de aanwezigen financieel geïnteresseerde mensen zijn. Wat mij vooral boeit is hoe je de financieel ongeïnteresseerde mensen bereikt....

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.