Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wat is jouw financiële geschiedenis?

Onderzoek naar omgaan met geld, vroeger en nu

Onderzoek naar omgaan met geld, vroeger en nu

Grappig! Universiteit Utrecht doet een oproep voor oude financiële papieren. Kasboekjes, brieven, huishoudboekjes, rekeningen en andere documenten. Ze hebben daar namelijk een werkgroep Financiële Geschiedenis, waar ze onderzoeken hoe we met geldzaken omgingen in het verleden. Daarom willen ze zoveel mogelijk van die oude papieren inzien.

Vakgroep en hoogleraar Financiële Geschiedenis

Nu wist ik niet dat er zoiets bestond als een vakgroep en een hoogleraar Financiële Geschiedenis. Die titel bestaat dus, prof. dr. Oscar Gelderblom bekleedt de functie bij Universiteit Utrecht. Hij heeft het zelfs tot De Telegraaf geschopt met zijn zoektocht naar kasboekjes van vroeger en nu. Die zoektocht heeft tot doel om meer te weten te komen over hoe mensen vroeger en nu omgaan met geldzaken.

Meer geld maakt ons laks

Zijn opmerkingen ‘Meer geld maakt ons laks’ en vooral ‘nu heeft bijna niemand zorgen over zijn basisbehoeften’ zorgen op DFT.nl natuurlijk voor verontwaardigde reacties, daar kon je op wachten. Dat neemt niet weg dat hij gewoon gelijk heeft. Er zijn bijzonder weinig mensen die nog een kasboekje bijhouden en werken met budgetten – zelfs als ze het qua centen niet bepaald lekker loopt.

Helpt het om naar het verleden te kijken?

Wat ik vaak bij onderzoeken heb is de vraag ‘waarom’? Waarom besteden we geld aan het uitvoeren van zo’n onderzoek? En hoe interessant ik het ook persoonlijk vind hoe men vroeger omging met geldzaken, ik vind het veel belangrijker hoe we dat nu doen. Oude kasboekjes, leuk en aardig – maar wat zegt dat over het heden? Ze zijn ingevuld door mensen die in een andere, niet-digtale wereld leefden. Met veel minder verleidingen en manieren om hun geld uit te geven. Er is zóveel veranderd!

Nadenken over omgaan met geld

Gelderblom zegt: “stiekem wil ik teweegbrengen dat mensen gaan nadenken over de manier waarop zíj met geld omgaan, en de manier waarop hun ouders en grootouders dat deden. Dat mensen misschien wel gaan denken: hé, soms kan iets ook zonder bank of verzekeraar.” Mooi streven, absoluut. Toch betwijfel ik zeer sterk of dat door dit project gaat gebeuren.

Financieel geïnteresseerden

Zelf vind ik het vooral belangrijk hoe het nu gaat en wat we daaraan kunnen verbeteren. Ja, dan is het best leerzaam om naar het verleden te kijken – alleen is de vergelijking bijzonder lastig door de waanzinnig veranderde omstandigheden. De genoemde vakgroep Financiële Geschiedenis van Universiteit Utrecht organiseert op 8 oktober een publieksdag vol lezingen, debatten en rondleidingen. Met als afsluiter een ‘stevig debat over onze financiële opvoeding’. Machtig interessant allemaal… alleen weet je nu al dat de aanwezigen financieel geïnteresseerde mensen zijn. Wat mij vooral boeit is hoe je de financieel ongeïnteresseerde mensen bereikt….

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek