Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 22 september 2017, 09:19 - Jos Koets
#huizenmarkt

In de tijd dat hypotheekadviseurs nog provisie ontvingen voor het afsluiten van een hypotheek, waren de verdiensten afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de hypotheekvorm. Een spaarhypotheek (2% van het hypotheekbedrag) leverde meer provisie op dan bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek (0,5% van het hypotheekbedrag). Soms waren de verdiensten hoog, wat ertoe leidde dat hypotheekadviseurs gezien werden als geldwolven.

Verdiensten hypotheekadviseur tegenwoordig

Veel hypotheekadviseurs werken nu met een vast bedrag voor het afsluiten van een hypotheek. Het bedrag is dus niet meer afhankelijk van de hoogte van het hypotheekbedrag. Gemiddeld is de verdienste 2.500 euro per hypotheek. Hypotheekadviseurs zijn verplicht hun verdiensten kenbaar te maken in een DVD op hun website. Bovendien hebben zij met de AFM te maken die leuke strenge regels heeft opgesteld hoe een adviseur zijn werk moet doen.

Inkomsten van makelaars

Bij makelaars is het bovenstaande niet van toepassing. Zij ontvangen een percentage van de verkoopprijs. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger de verdiensten. Dit is natuurlijk vreemd. Stel: de verdienste bij een verkoopprijs van 100.000 euro is 2.000 euro (2%) en de verdienste bij een verkoopprijs van 500.000 euro is 7.500 euro (1,5%)... dan zou de makelaar dus 3,5 keer meer tijd kwijt zijn bij de duurdere woning.

Wie zijn hier de geldwolven?

Vooral in deze tijd waar veel woningen bij eenmalig bod worden verkocht, is dit totaal niet aan de orde. Mijn haren gingen wel even overeind staan toen ik op twitter de volgende de reactie kreeg van een makelaar:

Dat is nog redelijk 'bescheiden'. Sprak een klant ivm verkoop woning A'dam. Makelaar 'wilde' woning van 995k wel voor 30k (!!)) verkopen.

Wie zijn hier nu de Geldwolven? Dit soort bedragen zijn veel te hoog. Ik ben zelfs van mening dat dit soort makelaars niet thuis horen in deze markt.

Aankopend makelaar verplicht

Er is echter meer aan de hand bij de makelaars. In diverse steden kunnen kopers alleen een woning kopen als zij een aankopende makelaar meenemen! Zij zijn dus verplicht extra geld uit te geven anders kan er geen woning worden gekocht. Dit is natuurlijk absurd. Echter het kan nog erger, want wat rekent deze aankopende makelaar dan voor de aankoop? Schrikt u niet, maar ik heb al klanten gehad die rond de 4.000 euro hebben betaald aan de aankopende makelaar.

Duurder dan hypotheekadviseur voor veel minder werk

Deze klanten betalen bij mij voor het afsluiten van een hypotheek 2.000 euro (starter) / 2.500 euro (doorstromer). En ik weet zeker dat ik meer tijd kwijt ben dan die aankopende makelaar. Dat eenmalige bod wat de aankopende makelaar doet, kan de klant of ik ook doen. Helaas: de koper heeft geen keuze en mag lekker zijn portemonnee trekken.

Makelaars en NVM: kijk in de spiegel!

Makelaars die roepen dat het bovenstaande niet gebeurt of nonsens is, moeten eens goed in de spiegel kijken. Zij zien dan een flinke lange neus van het liegen. Het wordt tijd dat de NVM ook eens goed in de spiegel kijkt. Zij moeten voor veranderingen zorgen die ten gunste zijn voor de kopers. Zoals veel makelaars nu werken, is hun portemonnee belangrijker dan de klant.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.