Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 26 september 2017, 12:04 - Jos Koets
#hypotheek

De meeste huizenkopers hebben een hypotheek nodig. Zoals bekend hebben starters niet veel keuze, namelijk welgeteld twee (de annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek) om renteaftrek te kunnen genieten. Wie op deze site kijkt naar de vijf rentevastperiodes (1 jaar tot en met 30 jaar) zal concluderen dat er geen grote verschillen meer zijn. Ik heb hieronder de rentes met NHG gezet. Daarachter de bruto maandlast als er sprake is van annuïteitenhypotheek van 200.000 euro.

Hypotheekrente

NHG       

Bruto per maand 

1 jaar hypotheekrente v.a.   Argenta

1,10%      

 653 euro

5 jaar hypotheekrente v.a.   Obvion

1,15%      

 657 euro

10 jaar hypotheekrente v.a. ABN AMRO

1,58%      

 698 euro

20 jaar hypotheekrente v.a. Allianz

2,24%      

 763 euro

30 jaar hypotheekrente v.a. Allianz

2,50%      

 790 euro


Het hypotheekrente verschil tussen 1 jaar vast en 5 jaar vast is te verwaarlozen. Wie 30 jaar zekerheid wil hebben, zal de rente direct voor deze periode moeten vastzetten. De bruto maandlasten zijn dan bijna 140 euro hoger dan bij de korte periode van 1 jaar vast.

Hoe lang hypotheekrente vastzetten? Moeilijke keuze...

Veel kopers vinden het terecht moeilijk om een keuze te maken. Het is logisch dat iedereen zo min mogelijk wil betalen en dat natuurlijk over de gehele looptijd van 30 jaar. Velen stellen dan ook de vraag aan hun hypotheekadviseur wat deze persoon zou doen. Een adviseur kan hier geen antwoord opgeven. Wel kan hij met de klant bespreken wat de wensen in de toekomst zijn. En in kaart brengen wat de inkomsten en uitgaven zijn van zijn klant. Bij dit laatste is belangrijk wat de klant nog maandelijks kan sparen en wat het huidige vermogen voor aankoop is.

Kijken naar de toekomst

Iedere situatie is anders en zo zullen ook de wensen in de toekomst anders zijn. Jonge stellen hebben vaak een kinderwens. Het inkomen stijgt vaak nog terwijl het uitgavenpatroon ook gaat stijgen. Oudere mensen willen vaak geen hypotheek meer op pensioendatum omdat dit pensioeninkomen flink minder is dan dat zij nu verdienen. Extra aflossen is dan wenselijk tijdens de looptijd.

Kleine verschillen - keuze makkelijker

Een hypotheekadviseur heeft daarom als taak goed te luisteren en door te vragen naar de wensen van de klant. Echter de klant neemt altijd de beslissing betreffende zijn rente vast periode. Nu de hypotheekrentes steeds dichter bij elkaar komen, wordt het nemen van een beslissing voor kopers steeds gemakkelijker. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel kopers voor een lange rente vast periode kiezen.

Kleine lettertjes - hoe is de verhuisregeling?

Hierbij moet een adviseur nog wel zijn toegevoegde waarde laten zien. De laagste hypotheekrente wil namelijk niet zeggen dat de voorwaarden (kleine lettertjes) ook goed zijn. Een goede verhuisregeling kan namelijk heel veel geld besparen in de toekomst!

 

Vergelijk alle actuele hypotheekrentes!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.