Search
Close this search box.

AOW is geen pensioen!

Over opleidingsniveau, werken, levensverwachting...

Over opleidingsniveau, werken, levensverwachting…

Zo! Daar moet ik echt even goed over nadenken… een pleidooi van accountantskantoor KPMG om de AOW-leeftijd te koppelen aan het opleidingsniveau. Het komt niet van zomaar een onbeduidend clubje natuurlijk. Alleen… of ik het nou een goed plan vind?

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Laagopgeleiden beginnen eerder met werken

De redenering achter het idee volg ik wel. Laag opgeleiden beginnen veel eerder met werken dan degenen die tot hun 25e aan het studeren zijn. Daardoor betalen ze tot wel 10 jaar langer premie. Tenminste, als ze al die tijd inderdaad aan het werk zijn. Ik kan me er helemaal in vinden dat een bouwvakker die op z’n 16e begint met werken echt wel mag stoppen als hij er 45 jaar op heeft zitten.

Subsidie voor hoogopgeleiden

Aan de andere kant van de medaille leven hoog opgeleiden vaak langer, gemiddeld 4 jaar. Dus én ze betalen minder lang, én ze maken langer gebruik van de AOW dan degenen met een lager opleidingsniveau. Daarmee subsidiëren laag opgeleiden het pensioen van hoogopgeleiden, stelt KPMG. En als je er zo naar kijkt klopt dat ook wel, alleen is het wel heel kort door de bocht.

Hokjesdenkerig

Ik vind de gelegde link niet kloppen. Het is allemaal wel erg hokjesdenkerig. Niet iedereen met een lage opleiding begint met werken op z’n 16e. Niet iedereen met een hoge opleiding leeft langer. Niet alle laagopgeleiden werken vervolgens ook tot hun 67e. Hoeveel mensen zijn er wel niet (laag- en hoogopgeleid) die helemaal niet werken? Er zijn genoeg hoog opgeleiden die tijdens hun studie ook al behoorlijk werken. Zo kunnen we nog wel even doorgaan….

AOW opbouw niet afhankelijk van werken

De AOW opbouw is nou net helemaal niet afhankelijk van of je werkt of niet. Dat is het hele systeem. Het gaat alleen maar om de vraag of je in Nederland woont en that’s it. Als je de redenering over werken gaat volgen en ook over levensverwachting, wordt het wel heel ingewikkeld. 

AOW is iets anders dan pensioen

Ik zeg niet dat het systeem van AOW opbouw helemaal eerlijk is. Het is een optie om dat op z’n kop te zetten en er iets helemaal anders van te maken. Alleen: als je dat afhankelijk maakt van werken, hoe zit dat dan met mensen die niet werken? Krijgen die helemaal geen oudedagsvoorziening van de overheid meer? Het inkomen voor je oude dag dat je opbouwt omdat je werkt, dat noemen we je pensioenvoorziening – en dat is iets anders dan de AOW. Dat moeten we niet door elkaar gaan halen denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Harry van woensdag september 27, 2017 17:50
    Goede reactie! Ik geloof totaal niet in dit pleidooi van KPMG. Het gaat uit van hele eenvoudige scenario’s. De praktijk is niet zo simpel. Enige nadeel van het kijken naar gewerkte jaren is dat steeds meer mensen deeltijd werken. En af en toe een periode niet. Hoe wil je daar dan mee omgaan?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek