Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 27 september 2017, 10:15 - Anneke Ranzato-Versloot
#pensioen

Zo! Daar moet ik echt even goed over nadenken... een pleidooi van accountantskantoor KPMG om de AOW-leeftijd te koppelen aan het opleidingsniveau. Het komt niet van zomaar een onbeduidend clubje natuurlijk. Alleen... of ik het nou een goed plan vind?

Laagopgeleiden beginnen eerder met werken

De redenering achter het idee volg ik wel. Laag opgeleiden beginnen veel eerder met werken dan degenen die tot hun 25e aan het studeren zijn. Daardoor betalen ze tot wel 10 jaar langer premie. Tenminste, als ze al die tijd inderdaad aan het werk zijn. Ik kan me er helemaal in vinden dat een bouwvakker die op z'n 16e begint met werken echt wel mag stoppen als hij er 45 jaar op heeft zitten.

Subsidie voor hoogopgeleiden

Aan de andere kant van de medaille leven hoog opgeleiden vaak langer, gemiddeld 4 jaar. Dus én ze betalen minder lang, én ze maken langer gebruik van de AOW dan degenen met een lager opleidingsniveau. Daarmee subsidiëren laag opgeleiden het pensioen van hoogopgeleiden, stelt KPMG. En als je er zo naar kijkt klopt dat ook wel, alleen is het wel heel kort door de bocht.

Hokjesdenkerig

Ik vind de gelegde link niet kloppen. Het is allemaal wel erg hokjesdenkerig. Niet iedereen met een lage opleiding begint met werken op z'n 16e. Niet iedereen met een hoge opleiding leeft langer. Niet alle laagopgeleiden werken vervolgens ook tot hun 67e. Hoeveel mensen zijn er wel niet (laag- en hoogopgeleid) die helemaal niet werken? Er zijn genoeg hoog opgeleiden die tijdens hun studie ook al behoorlijk werken. Zo kunnen we nog wel even doorgaan....

AOW opbouw niet afhankelijk van werken

De AOW opbouw is nou net helemaal niet afhankelijk van of je werkt of niet. Dat is het hele systeem. Het gaat alleen maar om de vraag of je in Nederland woont en that's it. Als je de redenering over werken gaat volgen en ook over levensverwachting, wordt het wel heel ingewikkeld. 

AOW is iets anders dan pensioen

Ik zeg niet dat het systeem van AOW opbouw helemaal eerlijk is. Het is een optie om dat op z'n kop te zetten en er iets helemaal anders van te maken. Alleen: als je dat afhankelijk maakt van werken, hoe zit dat dan met mensen die niet werken? Krijgen die helemaal geen oudedagsvoorziening van de overheid meer? Het inkomen voor je oude dag dat je opbouwt omdat je werkt, dat noemen we je pensioenvoorziening - en dat is iets anders dan de AOW. Dat moeten we niet door elkaar gaan halen denk ik.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.