Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 3 oktober 2017, 12:15 - Jos Koets
#hypotheek

Even een hypotheek afsluiten lijkt zo simpel. Hypotheekadviseurs hebben vaak met kopers te maken die heel graag een woning willen kopen. Deze kopers doen er alles aan om hun droom-koopwoning te kunnen financieren.

Verzwijgen studieschuld

Uit de praktijk blijkt dat veel kopers wel degelijk op de hoogte zijn van de regeltjes betreffende hypotheken. Het “verzwijgen” van bijvoorbeeld een studieschuld om zo een hogere hypotheek te kunnen krijgen komt vaak voor. Hypotheekadviseurs hebben dan ook de taak om bij hun klanten goed na te vragen hoe de situatie nu daadwerkelijk is.

Hypotheekaanvraag afgewezen

Vorige week een bericht op de website VVP over een hypotheekadviseur die niet aansprakelijk is vanwege het afwijzen van een hypotheekaanvraag. VVP schrijft over een uitspraak van KiFiD (het financiële klachteninstituut):

Goedkopehypotheek.nl kan niet worden verweten dat geldverstrekker ABN Amro de hypotheekaanvraag van de klagende consument afwees. Dat oordeelt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) in Uitspraak 2017-617.

Consument had, via de adviseur, bij de bank een hypotheekaanvraag ingediend gebaseerd op onder meer het inkomen van de consument uit meerdere ondernemingen. De adviseur diende de hypotheekaanvraag bij de bank in zonder de balansen van de ondernemingen van de klant van een toelichting te voorzien. De bank wees de aanvraag af, omdat op de balansen van die ondernemingen posten stonden die daar aanleiding toe gaven.

De Commissie merkt op dat het in het onderhavige geval "niet tot de taak van de Adviseur behoorde om de balansen van de ondernemingen anders dan globaal door te nemen, omdat niet is vast komen te staan dat de Adviseur reden moet hebben gehad om te twijfelen aan de door Consument ingediende stukken. De Adviseur hoefde daarom de balansen in het onderhavige geval niet van een toelichting te voorzien".

Een andere adviseur lukte het wel

Deze klant ging na afwijzing naar een andere adviseur. Deze kreeg wel voor elkaar dat de hypotheek werd afgesloten. Als koper zou ik de vlag uithangen, want je droomhuis is gekocht. Echter deze persoon ging een stap verder en eiste 5.450 euro van de adviseur waar de aanvraag niet doorging. Ik vind dit te ver gaan en ik hoop ook dat ik dit soort klanten niet tegenover mij krijg.

Alle informatie verstrekken bij hypotheekaanvraag

Deze klant heeft niet alle informatie daadwerkelijk verstrekt aan zijn adviseur. Het is dan ook niet mogelijk om alle informatie door te geven aan de bank waar de hypotheek wordt aangevraagd. Deze persoon moet al blij zijn dat er alsnog een hypotheek wordt verstrekt door een bank.

Claim bij hypotheekadviseur niet terecht

Hierbij een claim leggen bij de vorige adviseur vind ik niet terecht. Het KiFiD heeft mijn inziens een goede uitspraak gedaan betreffende deze situatie.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.