Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 10 oktober 2017, 10:13 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt

Onlangs was er weer de Open Huizen Dag. Ik zag het ergens op een huis aangeplakt en dacht: ik kan me toch niet voorstellen dat zo'n Open Huizen Dag in deze regio nog nodig is? De woningmarkt is op veel plekken zó krap en de huizen zijn zó snel verkocht... waarom zou je dan meedoen aan die dag?

Koper gevonden op Open Huizen Dag

Ooit, in een heel grijs verleden, had ik mijn appartement in Haarlem te koop staan. Er kwam een Open Huizen Dag aan en ik deed mee. Op die dag kwam de latere koper van het appartement voor het eerst binnen. Top natuurlijk!

Open Huizen Dag is niet leuk meer

Inmiddels zijn we zo'n 15 jaar verder. De Open Huizen Dag bestaat nog steeds - alleen dat al is best bijzonder. Wel lees ik in het AD-artikel 'Open Huizen Dag is niet leuk meer' dat het aantal deelnemende woningen wel heel snel slinkt. Deze keer 17.580, in het voorjaar 22.000, vorig jaar najaar nog 29.000. Die afname heeft natuurlijk meerdere oorzaken.

Minder woningen te koop

Het aanbod van woningen neemt ook af. Als er minder woningen te koop staan is het logisch dat er het aantal deelnemers aan de Open Huizen Dag afneemt. Maar dat is echt niet de enige oorzaak.

Gewoon niet nodig

Bij courante huizen in populaire regio's is een Open Huizen Dag gewoon niet nodig. Daarvoor vindt de verkoper op de normale manier ook wel binnen een paar maanden een koper. Waarom zouden ze dan de extra kosten maken van meedoen aan de Open Huizen Dag?

Veel te grote toeloop

Sommige huizen zijn zo populair dat het veel te druk wordt op zo'n open dag. Vijftig of zeventig kijkers die door je huis banjeren... je moet er maar op zitten te wachten. Natuurlijk - als je een huis hebt dat al een tijd te koop staat ben je er blij mee. In de praktijk zullen het echter niet die huizen zijn waar het zo druk is. 

Oplossing voor onverkoopbare huizen?

Nu zijn er ook huizen waar het verkopen niet zo makkelijk gaat. Eén van de huizen die wij hebben bekeken destijds is bijvoorbeeld nog steeds niet verkocht. Ongetwijfeld door dezelfde oorzaken als waardoor wij besloten er niet mee verder te gaan. Zou de Open Huizen Dag voor zulke huizen een oplossing zijn? Ik denk het niet... in de huidige woningmarkt zitten kopers in populaire regio's er gewoon bovenop. Zij maken echt wel zelf een bezichtigingsafspraak voor elk huis dat enigszins geschikt zou kunnen zijn.

Geen toekomst voor Open Huizen Dag?

Betekent dit dat ik zeg dat er geen toekomst is voor de Open Huizen Dag? Natuurlijk niet! Het is allemaal afhankelijk van de markt. Er zijn regio's in Nederland waar de huizenmarkt echt niet zo hard loopt als in de Randstad. En waar dat wel zo is - dat zal niet altijd zo blijven. Er komt heus weer een tijd waarin verkopen van huizen weer minder makkelijk gaat, en dan veert de Open Huizen Dag ongetwijfeld helemaal op.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.