Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 11 oktober 2017, 16:42 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek #belasting

Daar was de nieuwe coalitie dan met haar regeerakkoord. Afgelopen weekend lekte al uit dat ze plannen hebben met het eigenwoningforfait. En met de Wet Hillen. Maar wat is dat allemaal eigenlijk?

Wat is het eigenwoningforfait?

Prachtig woord, dat we eigenlijk even uit elkaar moeten halen. We weten wel wat een eigen woning is - maar wat bedoelen ze met een forfait? Ze bedoelen een 'vastgesteld bedrag'. Dat vastgestelde bedrag wordt bij jouw inkomen opgeteld als de Belastingdienst berekent hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Omdat je een eigen woning hebt.

Hoe hoog is dat vastgestelde bedrag?

De hoogte van het bedrag wordt bepaald door de waarde van jouw woning en het percentage van het eigenwoningforfait. De nieuwe regeringspartijen hebben bedacht dat dit percentage omlaag gaat: van de 0,75% die het nu is naar 0,6%. Heb je een woning die € 300.000 waard is, dan gaat je eigenwoningforfait dus van € 2.250 naar € 1.800. Zomaar € 450 minder aan bijtelling - dat scheelt je bij een belastingpercentage van 40% dan € 180 aan belastingheffing.

Wat merk je van het eigenwoningforfait?

Omdat je na die bijtelling meestal wel een aftrek hebt - de welbekende hypotheekrenteaftrek - merk je er meestal niet veel van. Heb je op die woning van € 300.000 een hypotheek van ...  zeg € 250.000 tegen 3% rente, dan betaal je per jaar € 7.500 aan aftrekbare hypotheekrente. Wat er bij het bepalen van je 'inkomen uit eigen woning' gebeurt is dan dat eerst het eigenwoningforfait bij je inkomen wordt opgeteld, en dan de hypotheekrente ervan afgetrokken. Per saldo is dat nu dan € 2.250 bijtelling, € 7.500 aftrek - dus € 5.250 aftrek (negatief inkomen uit eigen woning). Wat bij een verlaging van het eigenwoningforfait naar 0,6% dan € 5.700 wordt.

Verlaging is compensatie voor lagere aftrek

Nu ben ik in de berekening hierboven uitgegaan van 40% belasting. Dat kan ook 52% zijn bij de huidige belastingtarieven. Alleen krijgen de mensen die 52% belasting betalen niet diezelfde 52% als voordeel over hun hypotheekrenteaftrek. Het maximale aftrekpercentage is al eerder beperkt en zou worden afgebouwd met 0,5% per jaar, het staat nu op 50,5%. Dat tempo wordt nu opgevoerd naar 3% per jaar, waardoor we snel bij het door de regering gewenste aftrekpercentage van 37% zijn. Hoe lager het percentage waartegen je kunt aftrekken, hoe kleiner het voordeel van de hypotheekrenteaftrek. De verlaging van het eigenwoningforfait is een compensatie hiervoor.

Klinkt redelijk? Best wel toch... alleen zit er nog een belastingaddertje: de afschaffing van de Wet Hillen. Meer daarover in m'n volgende blog!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.