Search
Close this search box.

Eigenwoningforfait … watteh?

Wat is het eigenwoningforfait wat is ermee aan de hand?

Wat is het eigenwoningforfait wat is ermee aan de hand?

Daar was de nieuwe coalitie dan met haar regeerakkoord. Afgelopen weekend lekte al uit dat ze plannen hebben met het eigenwoningforfait. En met de Wet Hillen. Maar wat is dat allemaal eigenlijk?

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wat is het eigenwoningforfait?

Prachtig woord, dat we eigenlijk even uit elkaar moeten halen. We weten wel wat een eigen woning is – maar wat bedoelen ze met een forfait? Ze bedoelen een ‘vastgesteld bedrag’. Dat vastgestelde bedrag wordt bij jouw inkomen opgeteld als de Belastingdienst berekent hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Omdat je een eigen woning hebt.

Hoe hoog is dat vastgestelde bedrag?

De hoogte van het bedrag wordt bepaald door de waarde van jouw woning en het percentage van het eigenwoningforfait. De nieuwe regeringspartijen hebben bedacht dat dit percentage omlaag gaat: van de 0,75% die het nu is naar 0,6%. Heb je een woning die € 300.000 waard is, dan gaat je eigenwoningforfait dus van € 2.250 naar € 1.800. Zomaar € 450 minder aan bijtelling – dat scheelt je bij een belastingpercentage van 40% dan € 180 aan belastingheffing.

Wat merk je van het eigenwoningforfait?

Omdat je na die bijtelling meestal wel een aftrek hebt – de welbekende hypotheekrenteaftrek – merk je er meestal niet veel van. Heb je op die woning van € 300.000 een hypotheek van …  zeg € 250.000 tegen 3% rente, dan betaal je per jaar € 7.500 aan aftrekbare hypotheekrente. Wat er bij het bepalen van je ‘inkomen uit eigen woning’ gebeurt is dan dat eerst het eigenwoningforfait bij je inkomen wordt opgeteld, en dan de hypotheekrente ervan afgetrokken. Per saldo is dat nu dan € 2.250 bijtelling, € 7.500 aftrek – dus € 5.250 aftrek (negatief inkomen uit eigen woning). Wat bij een verlaging van het eigenwoningforfait naar 0,6% dan € 5.700 wordt.

Verlaging is compensatie voor lagere aftrek

Nu ben ik in de berekening hierboven uitgegaan van 40% belasting. Dat kan ook 52% zijn bij de huidige belastingtarieven. Alleen krijgen de mensen die 52% belasting betalen niet diezelfde 52% als voordeel over hun hypotheekrenteaftrek. Het maximale aftrekpercentage is al eerder beperkt en zou worden afgebouwd met 0,5% per jaar, het staat nu op 50,5%. Dat tempo wordt nu opgevoerd naar 3% per jaar, waardoor we snel bij het door de regering gewenste aftrekpercentage van 37% zijn. Hoe lager het percentage waartegen je kunt aftrekken, hoe kleiner het voordeel van de hypotheekrenteaftrek. De verlaging van het eigenwoningforfait is een compensatie hiervoor.

Klinkt redelijk? Best wel toch… alleen zit er nog een belastingaddertje: de afschaffing van de Wet Hillen. Meer daarover in m’n volgende blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek