Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 12 oktober 2017, 17:08 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek #belasting

Gisteren heb ik jullie even uitgelegd hoe het eigenwoningforfait werkt. Want hey, dat Rutte III dat forfait wil verlagen, dat kun je alleen plaatsen als je de werking snapt. Aan het eind van die blog riep ik al dat er nog een addertje was: het afschaffen van de Wet Hillen. Daarover vandaag meer.

Wat is dan die Wet Hillen?

Ze noemen het ook wel de 'wet ter bevordering van het financieren van de eigen woning met eigen middelen'. Okay.... de bedoeling van de wet is dus dat mensen zoveel mogelijk hun hypotheek aflossen. Daarin werden we vroeger tegengehouden door de bijtelling van dat eigenwoningforfait. Een gevoelsmatige kwestie: een bijtelling wilde men niet, dus hield men een hypotheek aan. Daarom heeft mijnheer Hillen een wet bedacht die ervoor zorgt dat je nooit op een bijtelling uitkomt. Heb je minder aftrek dan de hoogte van je eigenwoningforfait, dan krijg je een extra aftrekpost om per saldo op nul uit te komen. Kortom: niets hield je tegen om lekker je hypotheek af te lossen. Een extra aftrekpost is immers lekker meegenomen!

Verplichte aflossing voor nieuwe hypotheken

Maar toen kwam de verplichting voor nieuwe hypotheken vanaf 2014 om altijd af te lossen. Aflossingsvrij kan niet meer voor wie zo'n hypotheek nog niet had. Zou dat niet botsen met de Wet Hillen dan? Kennelijk vonden de coalitiepartijen van wel, want in het regeerakkoord schrijven ze: "De wet ter bevordering van het financieren van de eigen woning met eigen middelen wordt door de in 2014 ingevoerde aflossingsverplichting onhoudbaar. De regeling wordt in 20 jaar uitgefaseerd."

Uitfaseren van de regeling

Heel woningbezittend Nederland op de achterste benen, dus hebben ze die 20 jaar op het laatste moment aangepast naar 30 jaar. Hoe ze die uitfasering voor zich zien, geen idee. Zal vast wel tot Prinsjesdag 2018 duren voor we daar details van horen.

Waarom op de achterste benen?

Veel mensen zijn dus boos over het afschaffen van de Wet Hillen. Snap ik wel. Heb je braaf je hypotheek volledig afgelost, in de veronderstelling dat je dan door die extra aftrekpost geen belasting hoefde te betalen over je eigen huis.... vliegt die aftrekpost er opeens uit! Nou ja, opeens... in een periode van 30 jaar. Loopt iedereen te roepen dat we onze hypotheek moeten aflossen, zo snel als we kunnen - plakken ze er gewoon even een nadeel aan vast. 

Wet Hillen gooit roet in het eten

Toch is het ook wel te volgen. Het gaat bij zo'n coalitievorming simpelweg om inkomsten en uitgaven. Een huishoudboekje in enorme bedragen. Als over een jaar of 30 heel veel hypotheken zijn afgelost (omdat dit moest sinds 2014) zou de overheid via het eigenwoningforfait mooi geld kunnen binnenharken. De Wet Hillen gooit dan roet in het eten, dus daar willen ze vanaf. Afschaffen dus... maar wel in babysteps!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.